Pereiti į pagrindinį turinį

Karas Belfasto gatvėse nesiliauja

2010-07-15 23:59
Riaušės: siautėjantys paaugliai blokavo Belfasto gatves, mėtė į pareigūnus akmenis, petardas ir butelius su degiuoju skysčiu.
Riaušės: siautėjantys paaugliai blokavo Belfasto gatves, mėtė į pareigūnus akmenis, petardas ir butelius su degiuoju skysčiu. / "Reuters" nuotr.

Šiaurės Airijos sostinę Belfastą trečią naktį iš eilės krėtė masinės riaušės. Laimė, šįkart sužeistųjų nebuvo.

Antradienio vakarą į miesto šiaurę buvo nusiųsta maždaug šimtas policininkų, apsirengusių apsaugine uniforma, taip pat vandensvaidžiai. Čia susirinkę nacionalistai paleido mažiausiai šešis šūvius į policiją, taip pat į tvarkos saugotojus mėtė butelius su degiuoju skysčiu.

Per ankstesnes dvi dienas vykusias jaunųjų nacionalistų riaušes buvo sužeista daugiau kaip 80 policininkų. Vėliau policija paskelbė iš oro nufilmuotus kadrus, kuriuose matyti, kaip demonstrantai mėto į policininkus plytas ir mosuoja armatūros gabalais.

Šiaurės Airijos pirmasis ministras Peteris Robinsonas ir jo pavaduotojas Martinas McGuinnessas incidentą pavadino grynu chuliganizmu ir vandalizmu.

"Nėra pateisinimo, nėra vietos smurtui civilizuotoje visuomenėje, – pridūrė pirmasis ministras. – Ir pirmojo ministro pavaduotojas, ir aš dirbame ir toliau dirbsime, spręsdami problemas, susijusias su paradų organizavimu."

Policijai kol kas nepavyko visiškai užkirsti kelio smurto protrūkiui, bet tvarkos sergėtojai gana sėkmingai jį sulaiko.

Vyriausiasis konsteblis Mattas Baggotas įspėjo, kad šios policijos operacijos atsieina milijonus svaro sterlingų.

Oraniečių ordinui priklausantys protestantai kasmet visoje Šiaurės Airijoje rengia eitynes, kurios paprastai išprovokuoja įtampos padidėjimą tarp jų ir katalikų bendruomenės.

Liepos 12-oji yra svarbiausia Šiaurės Airijos tradicinio eitynių sezono diena, kai minima protestantų karaliaus Vilhelmo Oraniečio 1690 m. pergalė prieš Jokūbo II vadovaujamus katalikus Airijoje.

Nuo 1998 m., kai buvo pasirašytas taikos susitarimas, kuris Šiaurės Airijoje iš esmės užbaigė tris dešimtmečius trukusią kruviną katalikų respublikonų ir probritiškų protestantų grupių nesantaiką, provincijoje yra palyginti ramu. Tačiau kasmet prieš liepos 12-ąją čia dažnai prasiveržia smurtas, kai katalikai mėgina užkirsti kelią protestantų eitynėms.

Pernai buvo sužeistas 21 policininkas, rimtų neramumų būta ir ankstesniais metais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų