Pereiti į pagrindinį turinį

Kariai sadistai vykdė savo misiją

Priešai: dešimtimis skaičiuodami nekaltų žmonių mirtis, afganistaniečiai prarado pasitikėjimą amerikiečiais ir nenori jiems padėti.
Priešai: dešimtimis skaičiuodami nekaltų žmonių mirtis, afganistaniečiai prarado pasitikėjimą amerikiečiais ir nenori jiems padėti. / "Reuters" nuotr.

Tie, kurie turėjo atnešti taiką, patys sėja mirtį. Negailestingas ir beprasmiškas taikių žmonių žudymas tapo dar viena dėme ant JAV kariuomenės munduro.

Baisiau už Talibaną

Vakarinėje Kandaharo provincijos dalyje gyvenimas yra labai sunkus, rašo JAV laikraštis "The New York Times". Čia afganistaniečius spaudžia ir Talibanas, kontroliuojantis kelius, renkantis mokesčius ir žudantis už nelojalumą, ir JAV kariuomenė, nesirūpinanti žmonėmis ir nepagrįstai kaltinanti juos talkinant kovotojams. Tačiau jokie baisumai negali prilygti amerikiečių karių sadistų gaujai, kuriai vadovavo jaunas seržantas Calvinas Gibbsas.

Mulo Allah Dado, aguonų augintojo ir vos 15 namų kaimelio Kandaharo provincijoje dvasininko, mirtis atėjo greitai. Jis ramiai gurkšnojo arbatą, kai išgirdo klyksmą. Į kambarį įbėgo jo vaikai ir pasakė, kad atvažiuoja amerikiečių tankai. Po kelių akimirkų atėjo du jauni kariai ir vyrą išsivedė.

"Po minutės išgirdau šūvius, – pasakojo jo žmona Mora. – Pamačiau savo vyrą nukarusia galva ir juodaodį amerikietį, stovintį šalia jo. Kitas kareivis nustūmė mane šalin. Jie nuvedė mane atgal į namą, vertėjas liepė eiti į kambarį."

Dar po kelių minučių moteris išgirdo sprogimą.

"Išlėkiau iš kambario, puoliau pro duris. Vertėjas liepė man sustoti, bet nekreipiau į jį dėmesio. Netrukus pamačiau savo vyrą degantį", – kraupiais prisiminimais dalijosi afganistanietė.

Teisiamųjų suole

Kaip teigiama teismo dokumentuose, 45 metų Kalagio kaimo gyventojas mula A.Dadas buvo trečias afganistanietis civilis, nužudytas JAV kareivių be jokios priežasties.

Penki vieno būrio kareiviai kaltinami įvykdę mažiausiai tris žmogžudystes, dar septyni teisiamųjų suole atsidūrė už tai, kad grasino smurtu, vartojo hašišą ir trukdė tyrimui.

JAV laikraščio "The New York Times" žurnalistas nuvyko į Maivandą, Vakarų Kandaharo rajoną, kad susitiktų su aukų artimaisiais. Mulos A.Dado giminaičiai atsisakė važiuoti į rajono centrą, nes bijo tiek amerikiečių karių, tiek talibų. Jie sutiko nuvykti į artimiausią kaimą, kurį siekia mobiliojo ryšio tinklas, ir telefonu pabendrauti su žurnalistu.

Nušovė ir susprogdino

Mara Dad pasakojo, kaip kareiviai krėtė namą, ieškodami dingsties nužudyti jo šeimininką.

"Jie plėšė ir daužė viską, bet namuose nerado nė vienos kulkos", – sakė moteris.

Vėliau mulos A.Dado tėvas Abdullah Janas ir du genties vyresnieji atėjo atsiimti aukos kūno. Rajono gubernatoriaus kabinete jie išklausė Afganistano žvalgybos pareigūno paaiškinimus.

"Jis man pasakė, kad amerikiečiai A.Dadą kaltino tuo, jog jis turėjo granatą ir norėjo juos užpulti. Esą granata sprogo ir jis žuvo, – sakė A.Janas. – Aš bandžiau papasakoti, kad jis buvo kaimo mečetės dvasininkas, neturėjo jokių ryšių su Talibanu ir nenorėjo jų turėti. Jie patys padėjo granatą po jo kūnu."

Po valandos A.Janas nuėjo atsiimti sūnaus kūno ir apstulbo pamatęs jį suvyniotą į juodą plastikinį maišą.

"Su juo pasielgė kaip su šiukšle", – piktinosi aukos tėvas.

Nužudė sūnaus akivaizdoje

Vos už kelių kilometrų nuo Kalagio, netoli Karezo kaimo, panašiu būdu buvo nužudytas dar vienas vyras. 37 metų Gulbaddinas šaltą sausio mėnesį kėlėsi į naujus namus, kai į kaimą keliais šarvuotais automobiliais įvažiavo JAV kareiviai.

"Jo sūnus verkė, bet kariai nekreipė į tai dėmesio. Jis buvo nušautas prie pat namų, vaiko akivaizdoje", – pasakojo kaimynas ir kaimo vyresnysis Haji Abdulas Qayoumas.

Aukos tėvas atsisakė apie sūnaus žmogžudystę kalbėti su "The New York Times" žurnalistu.

"Nekalbėk apie mano sūnų. Mano protas dar nepasiruošęs net girdėti jo vardo. Kai pamini jo vardą, mane apima pyktis ir sielvartas. Prašau neskaudinti mano širdies", – H.A.Qayoumui sakė Gulbaddino tėvas.

Dešimtys aukų

Pasak vietos gyventojų, nuo metų pradžios per JAV kariuomenės operacijas Maivando rajone nužudyti mažiausiai 42 civiliai. Talibanas taip pat žudo taikius gyventojus, bet šios 42 mirtys giliai įsirėžė į vietos žmonių atmintį.

"Mano šeima šiame rajone gyvena jau daug amžių, – sakė Maivando rajono vyresnysis Haji Hayatullah. – Žinau, kurie žmonės palaiko Talibaną, o kurie ne. Bet amerikiečiai nužudė daug žmonių, kurie nerėmė talibų. Mums tai labai skaudu, dėl to kyla neapykanta amerikiečiams. Štai kodėl civiliai nenori jiems padėti."

Mulos A.Dado šeima nesulaukė nei atsiprašymo, nei kompensacijos. JAV kariuomenė atstovė spaudai majorė Kathleen Turner teigė negalinti komentuoti šios žmogžudystės, kol vyksta tyrimas.

Grasino draugams

26 metų seržantas C.Gibbsas ir dar keturi to paties būrio kareiviai kaltinami tuo, kad linksmindamiesi be jokios priežasties žudė afganistaniečius civilius, imituodami kovos scenas prie lavonų padėdavo ginklus ir fotografavosi šalia sudarkytų kūnų.

Liudytojai karo prokurorams pasakojo, kaip C.Gibbsas grasino kitiems kariams mirtimi, jeigu jie prabils apie civilių žudynes, ir šaipėsi iš tų, kurie atsisakė vykdyti žiaurumus.

"Jis pasakė man, kad ieško tokių karių, kurie gali žudyti be jokio gailesčio", – prokurorams pasakojo eilinis Ashtonas Moore'as, kuriam pateikti kitokie kaltinimai.

Pareiškęs, kad nežudys žmonių be jokios priežasties, eilinis išgirdo tokį C.Gibbso atsakymą: "Štai kodėl visą dieną sėdėsi sunkvežimyje. Man reikia tokio žmogaus, kuris nušautų vyruką vien dėl to, kad gali nušauti tą vyruką."

Nužudymo scenarijai

Armijos specialistas Jeremy N.Morlockas, taip pat kaltinamas civilių žudynėmis, papasakojo, kaip C.Gibbsas svarstė nužudyti kitą kaltinamąjį Adamą C.Winfieldą, nes bijojo, kad šis prabils.

"Jis (C.Gibbsas – red. past.) papasakojo man du scenarijus, kaip galima jį nužudyti. Pirmas – nuvesti jį į sporto salę už numesti sunkų svarmenį jam ant kaklo. Antras – garaže nuversti ant jo grąžulą", – teigė J.N.Morlockas.

Kiti būrio kariai tyrėjams tvirtino, kaip C.Gibbsas ir J.N.Morlockas iš rankos į ranką mėtė nupjautus pirštus prieš pat nosį kareiviui Justinui A.Stoneriui, kuris pranešė, kad pulke plačiai vartojamas hašišas. Kareivis prisipažino labai bijojęs, kad bus nužudytas kaip taikūs afganistaniečiai – imitavus kovos sceną.

"Jiems nebūtų sunku mane pašalinti ir suversti kaltę Talibanui", – sakė J.A.Stoneris.

Draugai atsisako tikėti

C.Gibbso draugai Jungtinėse Valstijose atsisako tikėti šia istorija.

"Calvinas nėra žudikas, – tvirtino seržanto vaikystės draugas Ericas Thomasas. – Aš įsitikinęs, kad kažkas į jį šaudė, ir jis paleido atsakomąją ugnį. Kaip jie gali sodinti žmogų į kalėjimą už tai, kad jis ten atlieka savo pareigą?"

C.Gibbsas gimė ir užaugo Bilingse, Montanos valstijoje. Jo tėvas dirbo mormonų bažnyčioje, visa šeima buvo religinga.

E.Thomasas, jo brolis Paulas ir C.Gibbsas nuo paauglystės buvo geri draugai, dažnai kartu važinėdavo į iškylas, žvejodavo, šaudydavo iš orinių šautuvų ir gerdavo alų.

Įstojęs į universitetą, C.Gibbsas pradėjo žaisti amerikietiškojo futbolo komandoje gynėjo pozicijoje. 190 cm ūgio ir 100 kg svorio vaikinas buvo galingas žaidėjas. Draugai dažnai susirinkdavo jo namuose, nes tėvai buvo labai mieli. Vaikinai žaisdavo kompiuterinius žaidimus, važinėdavo riedlentėmis.

Universitete C.Gibbsas mokėsi prastai ir surinko tik vieną iš dvidešimties kreditų, reikalingų mokslams užbaigti. Jis visada svajojo tapti kareiviu, todėl tėvai išsiuntė jį į kitą aukštąją mokyklą, kurios absolventai lengviau įstodavo į kariuomenę. 2002 m. jaunuolis įgijo aukštajam prilygstantį išsilavinimą ir įstojo į armiją.

C.Gibbsas tarnavo Irake, vėliau du kartus buvo siunčiamas į Afganistaną. Seržanto žmona Chelsy taip pat tarnauja kariuomenėje, 2008 m. jiems gimė sūnus.

Šešios kaukolės

"Kartais žmonėms pasimaišo smegenys, bet tik ne Calvinui. Jis visuomet buvo tvirtas kaip akmuo", – sakė Paulas Thomasas, pats tarnavęs jūrų pajėgose. Pastarąjį kartą vaikystės draugą jis matė 2006-aisiais.

Tačiau kai kurie su C.Gibbsu tarnavę kariai jį vadina laukiniu. Eilinis J.A.Stoneris sakė, kad seržantas internetu bendravo su skustagalviais. J.N.Morlockas tyrėjams pasakojo, kad C.Gibbsas tiesiog nekentė visų afganistaniečių. Nupjauti pirštai ir ištraukti dantys tapo įkalčiais jo byloje.

C.Gibbsas su prokurorais buvo nekalbus. Bet fotografuojant ir imant pirštų antspaudus jam teko parodyti savo tatuiruotes. Ant seržanto kairiosios kojos tyrėjai pamatė sukryžiuotus pistoletus ir šešias kaukoles. Įtariamasis prisipažino, kad šitaip skaičiuoja nukautus priešus. Trys kaukolės buvo raudonos – tai misijos Irake rezultatas. Kitas tris C.Gibbsas išsitatuiravo Afganistane.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų