Pereiti į pagrindinį turinį

Kas žinoma apie slaptų JAV žvalgybos duomenų nutekėjimą?

2023-04-11 14:24
DMN inf.

Įslaptintiems dokumentams nutekėjus į internetą, JAV pareigūnai aiškinasi, kas galėjo tai padaryti. Kai kurie ekspertai teigė, kad tai – amerikietis, o ne sąjungininkas rašo „Reuters“.

Scanpix nuotr.

„Dabar dėmesys sutelkiamas į tai, kad šis nutekėjimas – iš JAV, nes daugelis dokumentų buvo tik JAV rankose“, – interviu „Reuters“ sakė buvęs aukštas Pentagono pareigūnas Michael Mulroy

JAV pareigūnai teigė, kad tyrimas yra ankstyvoje stadijoje, o jį vykdantys asmenys neatmetė tikimybės, kad už nutekinimo, kuris laikomas vienu rimčiausių saugumo pažeidimų, slypi prorusiški elementai.

Rusijos ambasada Vašingtone ir Kremlius į prašymus komentuoti neatsakė.

Kai kurie karo Ukrainoje aukų skaičiavimai buvo pakeisti, kaip manoma, siekiant sumažinti Rusijos nuostolius. Neaišku, kodėl bet vienas dokumentas yra pažymėtas kaip neįslaptintas, nors apima itin slaptą informaciją. Taip pat kai kurie dokumentai pažymėti žyme „NOFORN“, t. y. nurodoma, kad kad jie negali būti perduoti užsienio piliečiams.

Du JAV pareigūnai naujienų agentūrai „Reuters“ užsiminė, kad neatmetama, jog dokumentai galėjo būti šitaip sužymėti siekiant suklaidinti tyrėjus dėl jų kilmės arba skleisti melagingą informaciją, galinčią pakenkti JAV saugumo interesams.

Viename iš dokumentų, datuojamų vasario 23 d. ir pažymėtų „Slapta“, išsamiai aprašoma, kad Ukrainos oro gynybos sistemos „S-300“, pagal dabartinį naudojimo tempą, bus išeikvotos iki gegužės 2 dienos.

Kaip teigiama, tokia atidžiai saugoma informacija gali būti naudinga Rusijos pajėgoms. Atsižvelgiant į tai, Ukrainos prezidentas ir aukščiausi saugumo pareigūnai penktadienį susitiko aptarti būdų, kaip užkirsti kelią informacijos nutekėjimui.

Daugiau naujienų