Pereiti į pagrindinį turinį

Katalonija pirmadienį gali skelbti nepriklausomybę

2017-10-04 16:40
BNS inf.

Katalonija pirmadienį gali paskelbti nepriklausomybę, naujienų agentūrai AFP trečiadienį pranešė šaltinis iš šio regiono vyriausybės.

Scanpix nuotr.

Tuo tarpu Ispanijos centrinė vyriausybė ir nacionaliniai teismai nusprendė, kad Katalonijos nepriklausomybės referendumas yra neteisėtas.

Tačiau, pasak Katalonijos lyderių, referendumo rezultatai rodo, kad regionas turi teisę atsiskirti. Jie teigė galintys vienašališkai paskelbti nepriklausomybę.

Pasak nežinomu norėjusio likti šaltinio, regiono nepriklausomybės nuo Ispanijos paskelbimo klausimą parlamentas svarstys pirmadienį. Jis žada išnagrinėti plebiscito rezultatus ir, „priklausomai nuo to, kaip klostysis posėdis, nepriklausomybė gali būti paskelbta“ jau pirmadienį.

Ragina pradėti dialogą

Europos Komisija paragino Ispanijos vyriausybę ir Kataloniją pradėti dialogą, nors ir pripažindama esamą „bendrą sutarimą“, kad surengęs referendumą dėl nepriklausomybės šis šiaurės rytinis regionas nepaisė Ispanijos įstatymų.

EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) trečiadienį ragino abi šalis pasikalbėti. Europarlamentarams Briuselyje jis sakė, kad „visi komunikacijų kanalai turi būti atviri. Atėjo laikas pasikalbėti, rasti kelią iš aklavietės, laikantis Ispanijos konstitucinės tvarkos“.

Katalonijos separatistų vadovaujama regioninė vyriausybė paprašė Europos Sąjungos įsikišti ir tarpininkauti sprendžiant jų problemą, tačiau atrodo, kad F.Timmermans tokią galimybę atmeta.

Pasak jo, „tai yra Ispanijos vidaus (politikos) reikalas, kuris turi būti sprendžiamas pagal Ispanijos konstitucinę tvarką“.

Be kita ko F.Timmermansas pasakė, kad „bendrai sutariama, jog Katalonijos regioninė vyriausybė nusprendė nepaisyti įstatymo, kai surengė referendumą“.

Taip F.Timmermansas kalbėjo apie sekmadienį įvykusį ginčytiną referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės, kuris, pasak Ispanijos vyriausybės Madride prieštarauja šalies konstitucijai. Referendumo dieną per susirėmimus su balsavimą blokavusiais policijos pareigūnais buvo sužeista daugiau nei 900 balsuoti atėjusių žmonių. Taip pat pranešama apie 400 lengvų sužeidimų patyrusių policijos pareigūnų.

F.Timmermansas dar pabrėžė, kad 28 šalių Bendrijoje „pagarba įstatymų viršenybei yra ne laisvai pasirenkamas, o esminis“ principas.

Pasak EK vicepirmininko, taip pat labai svarbu, „laikytis ir gerbti visų mūsų valstybių narių konstitucijas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų