Pereiti į pagrindinį turinį

Kaupiasi juodi debesys

2013-05-17 23:59

"Aš pykstu", – neslėpė JAV prezidentas Barackas Obama komentuodamas sparčiai besiplečiantį skandalą dėl pagalių kaišiojimo į ratus politiniams oponentams.

Griežtas tonas

Šalies vadovas pareiškė, kad pažeidimai, kuriuos mokesčių inspektoriai padarė tikrindami konservatyviąsias organizacijas, yra nedovanotini. Finansų ministerijos atliktas tyrimas atskleidė, kad pareigūnai nusitaikė į tokias organizacijas, nagrinėdami prašymus dėl neapmokestinimo.

Iždo sekretorius Jackas Lew paprašė Mokesčių valdybos vadovo Steveno Millerio atsistatydinimo ir jį priėmė.

"Atsižvelgiant į prieštaringus vertinimus dėl šio audito, svarbu paskirti naują vadovybę, kuri galėtų padėti atkurti pasitikėjimą, – sakė B.Obama. – Amerikiečiai turi teisę dėl to pykti ir aš dėl to pykstu. Netoleruosiu tokio elgesio jokioje agentūroje, ypač – Mokesčių valdyboje."

Prezidentas pažadėjo naują patikrinimų ir garantijų sistemą, kad tokie įvykiai nepasikartotų.

Virtinė pažeidimų

Skandalas kilo paaiškėjus, kad pareigūnai, nagrinėdami paraiškas dėl neapmokestinamos statuso, išskyrė organizacijas su tokiais pavadinimais, kuriuose, pavyzdžiui, yra žodžiai "Arbatėlės judėjimas" ar "patriotai", rodantys, jog galbūt tos grupės kategoriškai nepritaria B.Obamos administracijos politikai.

Iš organizacijų buvo prašoma nereikalingos informacijos apie buvusius ir būsimus rėmėjus, šitaip vilkinant prašymų nagrinėjimą.

Generalinis prokuroras Ericas Holderis sakė, kad vykdant tyrimą gali būti išaiškinta ir piliečių teisių pažeidimų, melagingų liudijimų bei Hatcho akto, kuris draudžia federaliniams pareigūnams dalyvauti partinėje veikloje, pažeidimų.

Žurnalistų šnipinėjimas

Tai ne vienintelis skandalas, pastaruoju metu krečiantis JAV administraciją. Šią savaitę generalinis prokuroras E.Holderis keturias valandas aiškinosi Kongresui dėl Mokesčių valdybos veiklos, taip pat naujienų agentūros "Associated Press" žurnalistų šnipinėjimo ir atakos prieš JAV konsulatą Libijos Bengazio mieste, kur žuvo diplomatas Christopheris Stevensas ar dar trys atstovybės darbuotojai.

"Associated Press" anksčiau šį mėnesį apkaltino Teisingumo departamentą, kad šis slapta gaudavo žurnalistų skambučių išklotines. Žurnalistai esą buvo sekami pernai balandį ir birželį, kai naujienų agentūra ruošė medžiagą apie Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) operaciją Jemene ir atskleistą "Al Qaedos" sąmokslą pagrobti lėktuvą, skrendantį į JAV. Manoma, kad teisėsaugos pareigūnai norėjo išsiaiškinti šaltinius, iš ko naujienų agentūra gaudavo informaciją.

"Prokuroru dirbu nuo 1976 m. ir turiu pasakyti, kad ši byla priklauso rimčiausių bylų kategorijai, – Kongrese aiškinosi generalinis prokuroras E.Holderis. – Informacijos nutekėjimas sukėlė pavojų amerikiečių gyvybei, ir aš neperdedu. Siekis išsiaiškinti, kas už tai atsakingas, mano manymu, reikalavo ryžtingų veiksmų."

Vengdamas interesų konflikto, generalinis prokuroras nusprendė nedalyvauti šio skandalo tyrime.

Bandė nuslėpti pavojų

Reaguodami į skandalą dėl išpuolio Bengazyje ir keturių amerikiečių žūties, Baltieji rūmai šią savaitę paviešino 99 puslapius elektroninio susirašinėjimo, kuris rodo B.Obamos administracijos reakciją į 2012 m. rugsėjį įvykusį incidentą.

Dokumentai patvirtino anksčiau respublikonų ir žiniasklaidos paskelbtus kaltinimus, kad administracija dėl politinių motyvų iš oficialių pareiškimų pašalino užuominas apie "Al Qaedą" ir teroristus, taip pat apie CŽV įspėjimus dėl terorizmo pavojaus Bengazyje.

Respublikonai kaltina Baltuosius rūmus, kad šie stengėsi nuslėpti terorizmo pavojų prieš prezidento rinkimus, kuriuose B.Obama siekė antros kadencijos ir galiausiai ją laimėjo.

Eikvojamas brangus laikas

Kai kurie analitikai antrą kadenciją vadina prezidentavimo kapinynu ir teigia, kad kelių skandalų iš karto malšinimas atima iš B.Obamos brangų laiką, kurio reikia jo politinei programai įgyvendinti.

"Žmonės, dabar reikalaujantys administracijos kraujo Kongrese, yra tie patys, kurių prezidentui reikia savo programai įgyvendinti, – rašė Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC apžvalgininkas Jonny Dymondas. – Todėl Baltieji rūmai tikisi, kad liepsnas, kurios dabar siautėja Vašingtone, pavyks greitai numalšinti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų