Keturi pretendentai varžosi dėl JK Konservatorių partijos lyderio posto

  • Teksto dydis:

Keturi pretendentai į Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos lyderio postą trečiadienį pasirodė prieš partiečius ir bandė juos įtikinti, kad būtent jie gali išvesti centro dešiniųjų partiją iš krizės.

Tarp kandidatų – buvęs imigracijos ministras Robertas Jenrickas, buvusi verslo sekretorė Kemi Badenoch, buvęs vyriausiasis britų diplomatas Jamesas Cleverly ir buvęs saugumo ministras Tomas Tugendhatas.

Trečiadienį jie sakė aistringas kalbas, kuriomis bandė įtikinti partijos narius, kad jie sugebės pakeisti visuomenės požiūrį į partiją ir sugrąžinti torius į valdžią per kitus rinkimus.

Tačiau tai sunkus uždavinys. Po daugelio metų susiskaldymo, skandalų ir ekonominių sukrėtimų šalies rinkėjai liepos mėnesio rinkimuose nubaudė torius. Nuo 2010 metų valdžioje buvusiai partijai liko tik 121 mandatas 650 vietų Bendruomenių Rūmuose.

Rinkimus laimėjo Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Keiro Starmerio vadovaujama Leiboristų partija, gavusi daugiau kaip 400 vietų.

Tarp temų – ekonomika ir migracija

Pagrindiniais pretendentais tapti naujuoju partijos vadovu laikomi R. Jenrickas, kuris laikosi griežtos pozicijos migracijos klausimu, ir energinga libertarė K. Badenoch.

Kita vertus, J. Cleverly optimistinis raginimas vienytis patiko salėje susirinkusiems delegatams.

Iš šešių kandidatų būrio dar prieš konferenciją torių parlamentarai išrinko keturis. Kitą savaitę partijos nariai visoje JK balsuos dėl dviejų kandidatų pašalinimo iš kovos. Po to partijos nariai balsuos, kad išrinktų nugalėtoją, kuris paaiškės lapkričio 2 dieną.

Visi kandidatai sutarė, kad nori gyvybingesnės ekonomikos ir kad jie visi gerbia Margaret Thatcher, kurios 11 metų trukęs premjeravimas transformavo Jungtinę Karalystę.

Jų nuomonės išsiskyrė dėl to, kiek galima supanašėti su kraštutinės dešinės „Reform UK“ partija, griežtai prieš imigrantus nusistačiusia politine jėga, kuriai vadovauja populistu laikomas Nigelas Farage'as.

Nors pastaroji partija rinkimuose laimėjo tik penkias vietas, spartus jos iškilimas atbaidė kai kuriuos konservatorius slinktis labiau į dešinę.

R. Jenrickas atrodo labiausiai linkęs pritarti „Reform UK“ idėjoms, sakydamas, kad Britanijai reikia „Naujosios konservatorių partijos“ – „Naujosios leiboristų partijos“ modelio projekto, kuris dešimtajame dešimtmetyje sugrąžino šią partiją į valdžią vadovaujant Tony Blairui.

Šis veikėjas teigia, kad JK turėtų drastiškai apriboti masinę imigraciją ir pasitraukti iš Europos žmogaus teisių konvencijos (EŽTK), atsisakyti anglies dvideginio išmetimo tikslų ir „pasisakyti už mūsų tautą ir kultūrą, mūsų tapatybę ir gyvenimo būdą“.

Tuo metu Nigerijoje užaugusi K. Badenoch prisistatė kaip bebaimė tiesos sakytoja, pareiškusi, kad „sistema yra sugedusi“. Ji pasisakė už mažus mokesčius, laisvosios rinkos ekonomiką ir žadėjo „pertvarkyti, perkrauti ir perprogramuoti“ valstybę.

„Būdami vyriausybėje ne visada laikėmės savo pažadų, – kalbėjo ji. – Žadėjome sumažinti mokesčius, o jie padidėjo. Žadėjome sumažinti imigraciją, o ji padidėjo. “

„Būkime normalesni“

J. Cleverly, priklausantis centristinei partijos stovyklai, teigė, kad jo pergalės atveju „nebus jokių susijungimų ar susitarimų“ su „Reform UK“. Be to, jis įspėjo, kad partija neturi „skęsti savigailoje“ ar pulti į kraštutinumus.

Jis taip pat atsiprašė žmonių, kuriuos nuvylė konservatorių įstatymų leidėjai.

„Būkime normalesni“, – sakė jis, pristatydamas save kaip optimistiškai nusiteikusį kandidatą.

T. Tugendhatas savo ruožtu apkaltino savo varžovus „turinio stoka, smulkmenišku taškų rinkimu ir savanaudiškumu“. Jis pridūrė, kad jo, kaip kario, praeitis suteikia jam lyderio savybių, kurios padėtų jam „atkurti ryšį su JK žmonėmis, atkurti pasitikėjimą ir vėl laimėti.“

Keturių dienų konferencijos šūkis santūrus: „Peržiūrėti ir atstatyti“. Visgi naujo lyderio rinkimai suteikia renginiui JAV didžiųjų partijų suvažiavimo šurmulio: matyti didžiuliai plakatai su kandidatų veidais, marškinėliai, beisbolo kepuraitės ir kiti atributai su šūkiais, raginančiais balsuoti už kurį nors kandidatą.

Apklausų bendrovės „Ipsos“ JK politikos direktorius Keiranas Pedley nurodė, kad Konservatorių partijos „laukia sunki kova“, nesvarbu, kas jai vadovaus.

Antradienį paskelbtoje „Ipsos“ apklausoje 64 proc. respondentų teigė, kad jiems nerūpi, kas taps torių lyderiu, o 31 proc. tvirtino, kad jiems tai labai arba gana svarbu.

Tyrime dalyvavo 1,1 tūkst. suaugusiųjų britų, o apklausos paklaida yra ne daugiau kaip trys procentiniai punktai.

„Visuomenė iš esmės abejinga lyderių varžyboms, o kandidatai yra palyginti nežinomi, – pareiškė K. Pedley. – Be to, visuomenė skeptiškai vertina galimybę, kad kuris nors iš kandidatų gali įveikti Keirą Starmerį visuotiniuose rinkimuose.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių