Pereiti į pagrindinį turinį

Keturios Turkijos įstatymų leidėjos darbe pasirodė galvas prisidengusios skarelėmis

2013-10-31 13:12
DMN inf.
Reuters nuotr.

Turkijoje keturios šalies įstatymų leidėjos iš islamiškas šaknis turinčios vyriausybės ketvirtadienį pasirodė parlamento posėdyje dėvėdamos musulmoniškus galvos apdangalus – pirmą kartą per pastaruosius 14 metų.

1999 metais Amerikos ir Turkijos pilietybę turinti Merve Kavakci (Mervė Kavakči) taip pat atvyko į parlamentą duoti priesaikos dėvėdama tradicinę skarelę, tačiau pasipiktinę kolegos parlamentarai privertė ją pasišalinti iš posėdžių salės, o vėliau iš jos buvo atimta Turkijos pilietybė.

Turkijos valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) rugsėjo 30-ąją atšaukė dešimtmečius galiojusį draudimą valstybinių įstaigų darbuotojoms dėvėti skareles, vykdydama reformų programą, turinčią užtikrinti didesnę demokratiją ir laisvę.

Tą sprendimą gyrė premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kurio žmona nuolat dėvi skarą viešumoje, sakydamas, jog tai yra „žingsnis į normalizavimą“.
Tačiau jo oponentai šį žingsnį vadina rinkimų triuku, šaliai ruošiantis naujam balsavimų ciklui, pradedant nuo savivaldos rinkimų ateinančių metų kovą.

Moterų skarelės Turkijoje yra opus simbolis, nes sekuliarumo šalininkai jas laiko islamo brovimosi į politiką ženklu, iš esmės prieštaraujančia tvirtoms respublikos sekuliarumo tradicijoms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų