Pereiti į pagrindinį turinį

Ukraina ir Rusija baigė antrąjį derybų ratą: susitarė dėl koridorių civilių evakuacijoms

2022-03-03 17:50

Ukraina ir Rusija per antrą derybų ratą nuo Maskvos invazijos pradžios ketvirtadienį susitarė sukurti humanitarinius koridorius civiliams evakuoti, pranešė aukšto rango Ukrainos pareigūnas.

„Antrasis derybų ratas baigėsi. Deja, Ukraina dar nepasiekė jai reikalingų rezultatų. Yra tik sprendimai dėl humanitarinių koridorių organizavimo“, – per „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

Abiejų šalių delegacijų derybos vyko prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos, Rusijos invazijos Ukrainoje aštuntąją dieną.

Rusijos derybininkai patvirftino, kad abi pusės susitarė atverti kelius civiliams.

„Pagrindinis klausimas, kurį sprendėme šiandien – žmonių, civilių, esančių karinių susirėmimų zonoje, gelbėjimas“, – sakė Rusijos pagrindinis derybininkas, buvęs kultūros ministras Vladimiras Medinskis.

„Rusija ragina tokioje padėtyje atsidūrusius civilius, jeigu kariniai veiksmai tęsis, pasinaudoti šiais humanitariniais koridoriais“, – pridūrė jis.

Kitas rusų derybininkas – įstatymų leidėjas nacionalistas Leonidas Sluckis – sakė, kad šie susitarimai bus „įgyvendinti artimiausioje ateityje“.

Ukraina sako, kad nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu pradėto puolimo pradžios praeitą savaitę žuvo mažiausiai 350 civilių gyventojų.

Maskva teigia neatakuojanti civilių teritorijų, nors daugybė įrodymų liudija priešingai.

V. Putinas ketvirtadienį tvirtino, kad puolimas Ukrainoje vyksta pagal planą ir kaltino Kyjivą naudojantis civiliais kaip „gyvaisiais skydais“.

Kremlius siekė, kad šios „specialiosios operacijos tikslas“ – denacifikuoti“ Ukrainą.

Rusų derybininkai nurodė, kad naujas derybų ratas tikriausiai bus surengtas neilgai trukus.

V. Medinskis sakė, kad šalių „pozicijos visiškai aiškios, jos surašytos punktas po punkto“, įskaitant klausimus, susijusius su galimu konflikto politiniu sprendiniu. Jis pridūrė, kad „dėl kai kurių iš jų buvo pasiektas bendras supratimas“, bet detalių nepateikė.

L. Sluckis savo ruožtu sakė, kad per kitą derybų ratą gali būti pasiekta susitarimų, kurių dalį turėtų ratifikuoti Rusijos ir Ukrainos parlamentai.

 

Daugiau naujienų