Pereiti į pagrindinį turinį

Kibernetinių vagių irštva

2013-01-12 23:59
Kibernetinių vagių irštva
Kibernetinių vagių irštva / "Shutterstock" nuotr.

Turistų akimis Karpatų papėdėje įsikūrusi Rimniku Vilča atrodo ramus ir žaliuojantis Rumunijos miestas. Niekas nė neįtartų, kokias paslaptis slepia jo darbininkų rajonas Ostrovenis.

Akį rėžianti prabanga

Vaikščiodamas siauromis gatvėmis tarp komunistinės epochos pastatų gali pastebėti, kad šiame mieste, turinčiame maždaug 100 tūkst. gyventojų, kažkas ne taip.

Prie prastos būklės namų pastatyti prabangūs automobiliai, o 20–30 metų jaunimas didžiuojasi prabanga, kuri visiškai nedera su aplinka.

Rimniku Vilča ir jos Ostrovenio rajonas pravardžiuojami Hakerviliu. Tai pasaulio internetinių vagysčių sostinė. Į Rumunijos programišių pinkles pakliūva interneto pirkėjų iš viso pasaulio: Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos, bet daugiausia – Jungtinių Valstijų. Rumunijos policijos duomenimis, maždaug 80 proc. jų aukų gyvena JAV.

"Pernai Jungtinėse Valstijose Rumunijos programišiai pavogė maždaug milijardą dolerių", – sakė JAV ambasadorius Rumunijoje Markas Gitensteinas.

Išnaudoja ir vaikus

Ostrovenyje kiekvienas žino, kas vyksta, bet griežtai laikosi omertos. Tačiau vienas vietos programišius sutiko anonimiškai papasakoti Prancūzijos laikraščiui "Le Monde" apie savo "verslą".

"Su amerikiečiais paprasčiau, – sakė jis. – Šie vyrukai perka duoną internetu, jie įprato viską daryti internetu."

Kartais per savaitę programišius apšvarina keturis ar penkis vartotojus, kurie papildo jo piniginę keliomis dešimtimis arba šimtais tūkstančių dolerių.

"Mes gyvename dideliame pasaulyje, kuris pilnas idiotų, pasirengusių ką nors pirkti internetu, – anonimiškai pasakojo programišius. – Mes parduodame fiktyvius produktus, klonuojame tinklalapius ir įsibrauname į kredito korteles. Europoje naudojame pinigų mulus – jų užduotis yra išgryninti pinigus, atsiųstus į sąskaitą. Jie pasilieka 30 proc. grobio, o likusius pinigus siunčia mums per "Western Union".

Rimniku Vilčos centre gausu šios piniginių perlaidų bendrovės iškabų, tad verslas klesti.

Rumunijos programišiai suprato, kad geriau ir saugiau dirbti jungiantis į tinklus. Tai jų skirtumas ir pranašumas, palyginti su kitais programišiais. Pinigų mulai yra mažiausiai apsaugota grandis, todėl jie paprastai turi suklastotus asmens tapatybės dokumentus.

"Mes imdavome į pagalbą keturiolikmečius. Paimdavome vaikus iš našlaičių prieglaudų, apmokydavome ir priversdavome dirbti mums", – prisiminė programišius iš Rimniku Vilčos.

Teisėsauga prabudo

JAV Federalinio tyrimų biuro kriminalistų grupė Bukarešte pradėjo mokyti Rumunijos policininkus kovoti su nusikaltimais internete. Sukurtas specialus internetinių vagysčių padalinys, kuriame dirba 200 pareigūnų.

"Per pastaruosius keletą metų padarėme nemažą pažangą. Rumunija dabar bendradarbiauja su Europolu ir Europos Komisija kovojant su kibernetiniais nusikaltimais", – sakė internetinių vagysčių padalinio vadovas Virgilas Spiridonas.

Areštų vis daugėja. 2011 m. šis padalinys iškėlė maždaug tūkstantį bylų, suėmė 500 žmonių ir perdavė 150 bylų į teismą.

Bet "Le Monde" kalbintam anoniminiam programišiui teisėsaugos pastangos kelia šypseną. Žiūrėdamas į Rimniku Vilčą pro savo balkoną su lengva šypsena jis tarė: Hakervilis turi daug smegenų, didelių banginių. Jie įsikūrę ir kitur: Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje. Jie labai turtingi ir paslaptingi vaiduokliai. Nemanau, kad jie kada nors įklius."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų