Pereiti į pagrindinį turinį

Kieti policijos metodai

2009-06-11 23:59
Elgesys: anksčiau Didžiosios Britanijos sostinės policininkai garsėjo mandagumu.
Elgesys: anksčiau Didžiosios Britanijos sostinės policininkai garsėjo mandagumu. / AFP nuotr.

Didžiojoje Britanijoje – naujas skandalas. Pasirodė, kad britų policininkai tardydami suimtuosius naudojo tą pačią techniką kaip ir JAV specialiųjų tarnybų darbuotojai.

Verčia susirūpinti

Šeši Didžiosios Britanijos policininkai laikinai nušalinti nuo pareigų. Jie įtariami dėl šiurkštaus elgesio su sulaikytaisiais per reidus. Londono policijoje patvirtino, kad pareigūnams pateiktus įtarimus tikrins nepriklausoma komisija. "Tai labai rimti įtarimai ir jie mus verčia susirūpinti", – sakė vienas policijos atstovas. Tačiau kuo konkrečiai įtariami pareigūnai, komentuoti atsisakė.

Dienraščio "Daily Mail" duomenimis, pareigūnai galėjo naudoti skandinimu vadinamą sulaikytųjų tardymo metodą. Šį metodą JAV prezidentas Barackas Obama yra prilyginęs kankinimams.

Pareigūnai galėjo naudoti šį metodą tardydami keturis įtariamuosius, kurie buvo sulaikyti pernai per kovos su narkotikų platinimu operaciją. Teigiama, kad pareigūnai taip pat nardino įtariamųjų galvas į vandens pilnus kibirus. Kaip pranešama, konkrečių įrodymų, kad pareigūnai tai darė, nėra.

Nusižengimų netoleruos

Įtarimai pateikti tiems patiems policininkams, kurie anksčiau šiais metais buvo nušalinti nuo pareigų, įtarus juos tarnybiniais nusižengimais per minėtą operaciją. Reidai buvo surengti pernai lapkričio 4 d. Londono šiauriniame Enfildo rajone.

Pradėjus tyrimą vienas policijos darbuotojas atskleidė naujų nerimą keliančių faktų apie šių pareigūnų nusižengimus. Pasak policijos atstovo spaudai, nustačius pažeidimus, buvo iš karto kreiptasi į policijos vidaus priežiūros instituciją.

"Sostinės policija netoleruoja elgesio, neatitinkančio standartų, kurių tikisi visuomenė ir daugelis iškilių sostinės policijos pareigūnų bei darbuotojų, – teigiama Londono policijos pranešime. – Bet kokie įtarimai dėl tokio elgesio vertinami labai rimtai ir jeigu jie bus pripažinti pagrįstais, bus imtasi pačių griežčiausių priemonių."

Dar daugiau kritikos

Nepriklausoma skundų dėl policijos darbo komisija patvirtino tirianti įtarimus, susijusius su minėtais pareigūnais. Didžiosios Britanijos sostinės policija jau anksčiau buvo kritikuojama dėl šiurkščių veiksmų, pasipylus skundams dėl pareigūnų elgesio su demonstrantais.

Balandį protestavusių prieš Londone vykusį Didžiojo dvidešimtuko šalių viršūnių susitikimą žmonių ir policijos susidūrimai baigėsi vieno vyro mirtimi. Jis mirė po to, kai parkrito pastumtas policininko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų