Pereiti į pagrindinį turinį

Kinija dalija pažadus

2008-08-06 09:00
Kinija dalija pažadus
Kinija dalija pažadus / AFP nuotr.

Po kruvino išpuolio Kinija žada pasauliui užtikrinti ramybę per olimpines žaidynes. Tačiau sustiprinto saugumo aukomis tampa nekalti žmonės.

Sumušti japonų žurnalistai

Japonija vakar pranešė, kad ketina pateikti Kinijai protesto notą dėl to, kad Sindziango regione įvykusį išpuolį bandę nušviesti du japonų žurnalistai buvo sulaikyti ir sumušti policijos pareigūnų. Pasak Japonijos žiniasklaidos, policijos būstinėje pareigūnai parvertė žurnalistus ant grindų ir kelis kartus smogė jiems į veidą ir pilvą. Policininkai taip pat sudaužė fotokorespondento kameros blykstę. Po kelių valandų abu japonai buvo paleisti.

Sulaikyti žurnalistai dirbo Kašgare, kur pirmadienį kovotojai įvykdė ataką prieš policijos pareigūnus. Per vieną didžiausių pastarųjų metų išpuolių du vyrai nukreipė savo sunkvežimį į 70 sportuojančių policininkų grupę, susprogdino nedidelius sprogmenis ir kapojo sužeistuosius mačetėmis. 16 pareigūnų nužudę užpuolikai buvo sulaikyti.

Kinijos valstybinė žiniasklaida antradienį pranešė, kad išpuolį tikriausiai įvykdė uždraustas Rytų Turkestano islamo judėjimas. Anksčiau Pekinas jį kaltino rengiant išpuolius prieš Pekino olimpiadą. Jungtinės Tautos ir Jungtinės Valstijos šį judėjimą laiko teroristine organizacija.

Pekinas ramina pasaulį

Kitą dieną po išpuolio Kinijos vadovai suskubo įtikinėti pasaulio bendruomenę ir į šalį plūstančius turistus, kad gali garantuoti saugią olimpiadą ir susidoroti su bet kokia grėsme žaidynėms, kurios prasidės po dviejų dienų.

Musulmoniškame Sindziango regione, iš kur, pasak Kinijos, kyla didelis teroristinių išpuolių pavojus, prasidėjo suėmimai. Kašgaro miesto Komunistų partijos sekretorius Shi Dagangas vakar pranešė, kad policija sulaikė 18 teroristų iš užsienio, tačiau nenurodė, kada įvyko šie areštai.

Į aikštę - tik su palydovu

Griežtos saugumo priemonės per olimpines žaidynes bus taikomos ne tik turistams, bet ir renginį nušviesiantiems žurnalistams. Pagal nustatytas taisykles, reporteriai privalo prieš 24 valandas užsiregistruoti, jei nori fotografuoti ar kalbinti žmones Pekino Tiananmenio aikštėje. Žurnalistams bus paskirtas palydovas, jie privalės eiti tik pro rytinį įėjimą.

Reportažų iš Tiananmenio aikštės klausimas kėlė karštus Kinijos pareigūnų ir olimpiados transliavimo teises įsigijusių televizijų ginčus. Birželį Pekino olimpiados organizatoriai, smarkiai spaudžiami televizijų, atšaukė ankstesnį sprendimą drausti tiesiogines transliacijas iš šios aikštės.

Tiananmenio aikštė yra viena opiausių vietų Kinijos valdžiai, nes joje 1989 m. ištisas savaites vyko demokratijos šalininkų protestai, kuriuos slopinant žuvo šimtai, galbūt net tūkstančiai, žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų