Kinija paleido iš kalėjimo vėžiu sergantį Nobelio taikos premijos laureatą

  • Teksto dydis:

Kinijoje kalinamam disidentui Liu Xiaobo (Liu Siaobo) dėl medicininių priežasčių buvo suteikta malonė, pirmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė jo advokatas.

61 metų Nobelio taikos premijos laureatui, kuriam dar buvo likę kalėti maždaug treji metai, praėjusį mėnesį buvo diagnozuotas paskutinės stadijos kepenų vėžys.

„Šiuo metu jis gydomas ligoninėje Šenjange (šiaurės rytinėje Liaoningo provincijoje)“, – sakė disidento advokatas Mo Shaoping (Mo Šaopingas).

„Jis neturi jokių konkrečių planų. Dabar jis tiesiog gydomas dėl savo ligos“, – sakė advokatas ir pridūrė, kad Liu Xiaobo vėžys buvo diagnozuotas gegužės 23-iąją, o po kelių dienų disidentas buvo paleistas iš kalėjimo.

2009-aisiais demokratijos aktyvistas rašytojas Liu Xiaobo buvo nuteistas kalėti 11 metų dėl „ardomosios veiklos prieš valstybės valdžią kurstymo“ – už tai, kad paskelbė drąsią peticiją, raginusią nutraukti Kinijoje vienpartinį valdymą ir vykdyti demokratines reformas.

Po vienerių metų jis buvo paskelbtas Nobelio taikos premijos laureatu už neprievartinę kovą dėl žmogaus teisių Kinijoje. Premijos įteikimo ceremonija Norvegijos sostinėje vyko nedalyvaujant nei laureatui, nei jo atstovams.

Liu Xiaobo šalininkai ne kartą reiškė susirūpinimą buvusio literatūros profesoriaus sveikata ir kritikavo tai, kaip su juo elgiasi Kinijos valdžia.

„Lyg kitko būtų negana, Liu Xiaobo kalėjime, į kurį jis apskritai niekada neturėjo pakliūti, buvo diagnozuota sunki liga“, – AFP sakė tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ Kinijos klausimų ekspertas Patrickas Poonas (Patrikas Punas).

Jis paragino Kinijos valdžią užtikrinti, kad Liu Xiaobo „gautų visą reikalingą medicininę pagalbą, kad būtų užtikrinta galimybė jam susitikti su savo šeimos nariais, taip pat kad būtų nedelsiant ir be jokių sąlygų paleisti ne tik jis, bet ir visi kiti asmenys, įkaltinti tik už tai, kad naudojosi savo teisėmis“.

Nuo 2010 metų Vokietijoje gyvenanti kinų žurnalistė ir aktyvistė Su Yutong (Su Jutong) sakė buvusi labai sukrėsta ir nuliūdinta žinios, kad jos draugas kalėjime susirgo. Ji taip pat paragino valdžią leisti Liu Xiaobo išvykti į užsienį gydytis.

„Vis dar nežinome, ar jis kalėjime nebuvo žiauriai kankinamas, ar nepatyrė nežmoniško elgesio“, – sakė Su Yutong.

„Tačiau kalintis mokslininkas negali rašyti, negali kalbėti, iš jo atimama minties laisvė, o tai tikriausiai yra didžiausias kankinimas“, – pridūrė ji.

Drąsus manifestas

Liu Xiaobo yra vienas iš trijų asmenų, kurie pelnė Nobelio taikos premiją būdami kalėjime, į kurį juos pasiuntė jį šalių vyriausybės.

Kinija griežtai pasmerkė sprendimą paskelbti Liu Xiaobo Nobelio taikos premijos laureatu, pareiškusi, jog tai yra nepageidaujamas kišimasis į šalies vidaus reikalus. Ji taip pat uždraudė disidentui dalyvauti apdovanojimo įteikimo ceremonijoje Osle.

Liu Xiaobo paskelbus premijos laureatu, buvo įšaldyti diplomatiniai ryšiai ir prekybinės derybos tarp Oslo ir Pekino, o Norvegijos lašišų pramonė patyrė didžiulių nuostolių, nes buvo sustabdytas norvegiškų prekių eksportas į Kiniją.

Dvišaliai santykiai buvo normalizuoti tik pernai gruodį.

Paklaustas apie Liu Xiaobo suteiktą malonę, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas (Geng Šuangas) spaudos konferencijoje sakė: „Man nieko nežinoma apie situaciją, apie kurią kalbate“.

Liu Xiaobo buvo suimtas 2008 metų pabaigoje kaip vienas iš „Chartijos 08“ (Charter 08) bendraautorių.

Drąsiame manifeste, kuris buvo paskelbtas internete, buvo raginama užtikrinti Kinijoje pagrindinių žmogaus teisių apsaugą, taip pat reformuoti šalies vienpartinę sistemą.

Chartijoje, be kita ko, reikalauta panaikinti Kinijos baudžiamojo kodekso straipsnį dėl ardomosios veiklos – nusikaltimo, už kurį buvo įkalintas ir pats Liu Xiaobo.

Disidento žmonai Liu Xia (Liu Sia) nuo 2010 metų gyvena namų arešto sąlygomis, nors jokie kaltinimai jai nepareikšti. 2014-aisiais moteriai buvo diagnozuota depresija ir ją ištiko širdies smūgis.

Pirmadienį su ja susisiekti nepavyko.

Tiananmenis

Liu Xiaobo taip pat žinomas dėl savo pastangų susitarti dėl tūkstančių studentų saugaus išvedimo iš Tiananmenio aikštės 1989 metų birželio 3-iosios vakarą, kai kariškiai malšino šešias savaites trukusius protestus Pekino centre.

Disidentas buvo suimtas netrukus po šių neramumų numalšinimo ir paleistas tik 1991 metų pradžioje, nepateikus jokių kaltinimų.

Liu Xiaobo buvo vėl suimtas ir 1996–1999 metais buvo laikomas darbo stovykloje už tai, kad prašė paleisti kalinamus Tiananmenio protestų dalyvius, taip pat priešinimosi vyriausybės nutarčiai, kad šie protestai buvo kontrrevoliucinis sukilimas.

Kinų literatūros daktaro laipsnį turintis disidentas anksčiau profesoriavo Pekino pedagoginiame universitete, tačiau jam buvo uždrausta dirbti valstybinėse švietimo įstaigose dėl dalyvavimo 1989 metų įvykiuose.

Kinijos valdžia yra uždraudusi spausdinti Liu Xiaobo darbus, tačiau jo pamąstymai apie būtinybę stiprinti demokratiją ir gerbti žmogaus teises buvo publikuojami Honkonge ir užsienyje. Dalis tų raštų, kuriuos buvo galima parsisiųsti internetu, buvo panaudoti kaip įkalčiai teismo proceso metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių