Pereiti į pagrindinį turinį

Kinija perspėja Honkongo protestuotojus „nedrumsti vandens“

2020-05-06 13:57

Kinija trečiadienį perspėjo Honkongo protestuotojus, kad netoleruos naujo „vandens drumstimo“ šioje pusiau autonominėje teritorijoje, kurią pernai ištisus mėnesius krėtė demokratijos šalininkų demonstracijos.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Scanpix nuotr.

Masiniai protestuotojų areštai ir didelių susibūrimų draudimas mieste kilus COVID-19 protrūkiui, nuslopino protestų judėjimą, bet pastarosiomis savaitėmis, viruso baimei atslūgus, buvo surengta nedidelių demonstracijų.

Praėjusį penktadienį Honkongo policija paprikinėmis dujomis vaikė protestuotojus po daugiausia ramios valstybinės šventės.

„Pastebėjome, kad juodosios smurtinės jėgos kiek sulėtėjo susidūrusios su Honkongo epidemija, bet dabar vėl drumsčia vandenį“, – sakoma Honkongą prižiūrinčios Kinijos institucijos pareiškime, paminint faktą, kad daugelis protestuotojų vilki juodus drabužius.

„Centrinė vyriausybė ramiai nesėdės ir nestebės šių nesveikų ir nevaldomai destruktyvių jėgų“, – nurodė Valstybės Tarybos Honkongo ir Makao reikalų biuras, kuris pridūrė, kad protestuotojai nori „nutempti Honkongą nuo skardžio“.

Pareiškimas pasirodė Honkongui pranešus apie 8,9 proc. – didžiausią per visą istoriją – ketvirčio ekonomikos nuosmukį, įstūmusį teritoriją į dar didesnę recesiją.

Masinės antivyriausybinės demonstracijos prasidėjo pernai birželį, dėl dabar jau atšaukto pasiūlymo leisti išduoti įtariamuosius į autoritarišką pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Pradiniai protestai greitai virto platesniu judėjimu už didesnes laisves, kuris buvo labiausiai koordinuotas iššūkis Pekino valdymui nuo šios buvusios britų kolonijos perdavimo Kinijai 1997 metais.

Policija dėl protestų jau yra areštavusi 8 tūkst. žmonių ir apkaltinusi 1 365 asmenis, rodo naujausi oficialūs skaičiai.

Pyktį Pekino atžvilgiu neseniai pakurstė garsių aktyvistų areštai dėl kaltinimų, susijusių su demonstracijomis, ir Kinijos aukšto rango pareigūnų pranešimai, kad bus labiau kontroliuojamas Honkongo valdymas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų