Kinija uždraudė prekybą laukiniais gyvūnais ir jų vartojimą maistui

Kinija pirmadienį paskelbė „visapusišką“ draudimą prekiauti laukiniais gyvūnais ir vartoti juos maistui, imdamasi griežtų priemonių prieš praktiką, kaip manoma, nulėmusią naujojo mirtinai pavojingo koronaviruso protrūkį.

Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas per pirmadienį surengtą posėdį pritarė pasiūlymui „visapusiškai uždrausti neteisėtą prekybą laukiniais gyvūnais, panaikinti per didelio laukinės gyvūnijos naudojimo žalingą įprotį ir veiksmingai apsaugoti žmonių gyvybes ir sveikatą“, pranešė valstybinė televizija.

Šį žingsnį paskatino prielaida, kad naujo koronaviruso COVID-19 protrūkio pirminis židinys buvo jūros gėrybių ir laukinių gyvūnų turgus Uhano mieste.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ anksčiau pranešė, kad naujasis pasiūlymas buvo pateiktas Nacionalinio Liaudies Kongreso (NLK) nuolatiniam komitetui.

„Juo siekiama visiškai uždrausti valgyti laukinius gyvūnus ir kovoti su neteisėta prekyba laukiniais gyvūnais“, – sakoma pranešime.

Taip pat nurodoma, kad ši priemonė skirta „apsaugoti visuomenės sveikatą ir užtikrinti ekologinį saugumą“.

Nuolatinis komitetas, atsakingas už 3 000 narių turinčio Nacionalinio Liaudies Kongreso sesijų organizavimą, taip pat paskelbė atidedantis šių metų sesiją dėl sveikatos apsaugos krizės.

Parlamentas, automatiškai tvirtinantis vyriausybės sprendimus, turėjo susirinkti ateinančio mėnesio pradžioje.

Sausio pabaigoje, koronaviruso epidemija išplitus visoje šalyje, Kinija laikinai uždraudė prekybą laukiniais gyvūnais, „kol baigsis nacionalinės epidemijos padėtis“.

COVID-19 protrūkis Kinijoje pareikalavo mažiausiai 2 592 žmonių gyvybių; užsikrėtusiųjų skaičius išaugo maždaug iki 77 tūkst. žmonių. Ši epidemija, smarkiai paveikusi Kinijos ekonomiką, išplito į daugiau kaip 25 šalis.

Už Kinijos ribų užregistruota apie 1,5 tūkst. užsikrėtimo atvejų, beveik 30 pacientų mirė.

Aplinkosaugos specialistai kaltina Kiniją toleruojant prekybą egzotiniais gyvūnais, naudojamais maistui arba tradicinėje medicinoje, kurios veiksmingumas nėra patvirtintas mokslo.

Kinija panašų laikiną draudimą buvo paskelbusi per ūmaus kvėpavimo takų sindromą (SARS) sukeliančio viruso protrūkį 2002–2003 metais nusinešusį šimtus žmonių gyvybių Kinijoje ir Honkonge. Ši epidemija tai pat buvo susieta su laukinių gyvūnų vartojimu maistui.

Vis dėlto prekyba laukiniais gyvūnais tuomet greitai buvo atnaujinta.

Sveikatos apsaugos ekspertai perspėja, kad ši tradicija kelia reikšmingą ir didėjantį pavojų žmonių sveikatai.

Naujojo koronaviruso šaltinis nėra tiksliai patvirtintas. Mokslininkai kelia prielaidas, kad žmonės juo galėjo užsikrėsti nuo šikšnosparnių, skujuočių arba kitų žinduolių.

Šiam patogenui giminingas SARS virusas, tyrėjų nuomone, veikiausiai atsirado šikšnosparnių organizme ir žmonėms buvo perduotas per civetas.

Šie į kates panašūs smulkūs plėšrūnai buvo tarp dešimčių kitų rūšių gyvūnų, kuriomis buvo prekiaujama minėtame Uhano turguje, rodo Kinijoje internetu išplatintas šios prekyvietės vieno prekiautojo kainynas.

Turguje, be kita ko, taip pat būdavo galima įsigyti žiurkių, gyvačių, milžiniškų salamandrų ir vilkų jauniklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simona

Simona portretas
Vat ir ivyko Dievo teismas ir vargu kada sustos visa tai

L

L portretas
Biblijoj yra parasyta aiskiai ka galima valgyti o ka draudziama valgyti. Matyt yra tiesos nes yra sakoma ka valgai ir pats tuom patapsi. Turbut ne bereikalo tik mes nemokam ar tingim pasigilinti.

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Siaubūnai,ne žmonės tie kinai,nesuprantu kokį žmogų galima išugdyti jei po tą turgu mamos nešinos vaikais po kraują gyvūnų braido.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių