Kinija sveikina G. Nausėdos pasisakymą apie Taivano atstovybę

Kinija trečiadienį pasveikino Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos komentarą, kad vyriausybės sprendimas leisti atidaryti Taivano atstovybę, kurios pavadinime vartojamas šios pusiau autonominės salos vardas, buvo klaida, pranešė dienraštis „South China Morning Post“

„Pripažinti klaidą yra žingsnis teisinga kryptimi, bet dar svarbiau imtis veiksmų“, – laikraštis citavo Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovą Wang Wenbiną (Vang Venbiną).

Pekinas laiko Taivaną dalimi savo teritorijos ir yra pažadėjęs kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Lietuvos ir Kinijos santykiai itin paaštrėjo, Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

G. Nausėda antradienį duodamas interviu Žinių radijui pareiškė, kad sprendimas leisti Vilniuje atidarytai įstaigai pasivadinti Taivaniečių atstovybe buvo klaida.

„Aš manyčiau, kad ne Taivaniečių atstovybės atidarymas buvo klaida, o pavadinimas, kuris nebuvo derintas su manim“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentas.

G. Nausėda pažymėjo, kad tiek Lietuva, tiek Taivanas gali atidaryti atstovybes, kurios neturi diplomatinio statuso, tačiau apgailestavo, kad „atstovybės pavadinimas tapo tuo esminiu veiksniu, kuris dabar veikia labai stipriai mūsų santykius su Kinija“.

„Pagrindinė kibirkštis buvo labiau pavadinimo ir šiuo metu mes jau turime kovoti su pasekmėmis ir sakyčiau, kad prasidėjo nekonvencinio pobūdžio priemonių taikymas Lietuvos atžvilgiu, ir dėl tos priežasties turime veikti itin aktyviai ir labai aiškiai signalizuoti Europos Sąjungai, kad tai yra ataka, tam tikras spaudimas vienai iš ES valstybių“, – kalbėjo prezidentas.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį teigė, kad prieš atidarant Taivaniečių atstovybę Vilniuje derino su prezidentu „visus veiksmus“.

„Su prezidentu prieš atidarant atstovybę buvo ne tiktai derinta, bet buvo aktyviai koordinuoti visi veiksmai“, – paklaustas, ar ministerija derino su prezidentu Taivaniečių atstovybės pavadinimą, žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Daugiau nenorėčiau šito klausimo aptarinėti, dėl to, kad, kaip matome, nacionalinės politikos tam tikros detalės greitai persikelia į užsienio politiką ir to turbūt nei prezidentas, nei aš nenorėtume“, – pridūrė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TOKIŲ KLOUNŲ...

TOKIŲ KLOUNŲ... portretas
Lietuva dar nematė. Visas pasaulis žino tokią valstybę, kaip Gruzija. Lietuva leido sau ją pervadinti į Sakartvelą. Nevisprotis Gabriukas jau ieškojo naujo pavadinimo Baltarusijai...Tik Kinija tiems bepročiams paaiškino - kas yra Taivanis. Nemanau, kad Nausėdai buvo malonu atsiprašinėti Kinijos dėl Lietuvos DEBILO.

Alex

Alex portretas
Iš pradžių pridirba nesąmonių, paskui bučiuoja užpakalį. Šiandien Kinijai lenda į užpakalį,ryt lys Lukašenkai, nes su Baltarusija irgi pridirbo nuostolio Lietuvai. Tą psichiškai nesveiką anūką reik gydyt. O nuosėda lyg zombis kažkoks.

Jons

Jons portretas
Kokie debilai dabar valdžioje,tiesiog siaubas. Ir dar vyrais vadinas tokie kaip anūkas ir nuosėda. Tfu. Kai palygini juos su Grybe, tai diena ir naktis. Dievas kažkaip žioplai kiaušus šiuo atveju paskirstė. Chi
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių