Kinijoje kilo plaučių maras

Nuo mirtinai pavojingos ligos - plaučių maro - Kinijoje, Cinchajaus provincijoje, Ziketanio mieste, mirė jau du žmonės. Juo užsikrėtė dar 10 gyventojų, o vietos valdžia paskelbė karantiną visam miestui.

Pirmoji plaučių maro auka - 32 metų piemuo. Antroji - 37 metų jo kaimynas. Pranešama, kad visi užsikrėtusieji - jų šeimų nariai. Iš viso mieste gyvena apie 10 tūkst. gyventojų. Dauguma jų - tibetiečiai.

Įbauginti viruso gyventojai neišeina iš namų. O jei ir panorėtų išvykti, tai padaryti būtų sudėtinga - valdžia uždraudė palikti miestą ir keliuose įrengė apsaugos postus. Į miestą atsiųsta grupė ekspertų ir medikų komanda. Įspėjama, kad visi, kurie lankėsi Czyketanyje po liepos 16 dienos ir vėliau jiems pakilo aukšta temperatūra, atsirado kosulys, turi nedelsdami kreiptis į gydytojus. Nesulaukęs tinkamos pagalbos, žmogus nuo plaučių maro gali mirti vos per parą nuo užsikrėtimo.

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, plaučių gripą perduoda graužikai, vabzdžiai, parazitai, tačiau juo užsikrėsti galima ir nuo kito žmogaus oru ar vandeniu. Plaučių marą sukelia bakterija, kuri yra identiška buboninio maro bakterijai. Nuo pastarojo viduramžiais Europoje mirė apie 25 mln. žmonių.

 

 


Šiame straipsnyje: marasbuboninis maras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių