Kinijos socialiniai kreditai: visuotinio sekimo ar perauklėjimo sistema?

Kinija sukūrė kontroversiškai vertinamą reitingų sistemą, kuri padės stebėti piliečių elgesį ir visus juos vertins pagal kiekvieno pelnytą socialinį kreditą. Jo dydis galės nulemti tokius dalykus kaip vaikų išsilavinimo kokybė ar galimybė kada nors skristi lėktuvu.

Kontrolė visais aspektais

Pasaulinei vaizdo transliavimo internetu platformai "Netflix" parodžius serialo "Black Mirror" ("Juodasis veidrodis") epizodą "Nosedive" ("Pikiravimas"), kuriame kiekvienas veikiantysis gauna asmeninį bendraamžių nustatytą socialinį reitingą, menininkų fantazijos pagimdyta istorija iškart buvo palyginta su Kinijos socialinio kredito sistema.

Panašumų esama ir su garsiuoju George'o Orwello romanu "1984-ieji". Kaip pastebėjo JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, "Kinijos valdovai siekia įdiegti G.Orwello sistemą, kuri yra prielaida kontroliuoti beveik kiekvieną žmogaus gyvenimo aspektą".

Išties, ši sistema kelia daugybę klausimų. Ar valstybė gali stebėti savo piliečius ir skirstyti juos į patikimus ir nepatikimus ar gerus ir blogus? Ar valstybė, pamačiusi, kiek laiko praleidi žaisdamas vaizdo žaidimus, gali uždrausti studijuoti geriausiuose universitetuose? Ar išaiškėjus, kad išlaidauji mažmožiams, gali uždrausti skristi lėktuvu?

Pirmą kartą apie socialinio kredito sistemą paskelbta 2014-aisiais. Kinijos vyriausybės teigimu, ši sistema padės išlaikyti pasitikėjimą tarp žmogaus ir valstybės.

Planuojama, kad programa iki 2020 m. bus visiškai įgyvendinta visoje šalyje, tačiau tam tikroje dalyje valstybės ji testuojama jau kurį laiką, o dalyvavimas programoje – privalomas.

Įtrauktos milžiniškos įmonės

Šiuo metu sistema yra suskirstyta į dalis – kai kurias valdo miesto tarybos, kitas vertina privačios technologijų platformos, turinčios asmens duomenis.

Iš tiesų, itin reikšmingą dalį Kinijos žmonių elgsenos duomenų turi tokios milžiniškos įmonės kaip "Alibaba". Tai – Kinijos "Amazon" versija. "Alibaba" valdo vieną didžiausių internetinių mokėjimo sistemų šalyje ir turi savo kredito vertinimo sistemą, vadinamą "Sesame Credit". Taigi žmonių socialinio kredito balo kūrimo srityje Kinijos vyriausybė dirba būtent su tokiomis įmonėmis kaip "Alibaba".

Užfiksavus ir išanalizavus žmonių elgseną, kaip ir privataus kredito balas, taip ir asmens socialinis balas, priklausomai nuo asmens elgesio, gali kilti aukštyn arba kristi žemyn. Tiksli metodika išlieka paslaptyje, tačiau sistemoje fiksuojamų pažeidimų pavyzdžiai yra vairavimo taisyklių pažeidimai, rūkymas nerūkymo zonose ar per didelis polinkis žaisti vaizdo žaidimus.

Riboja keliones

Kinija jau pradėjo bausti žmones. Vienas iš būdų – riboti jų keliones. Kaip pranešė televizija "Channel News Asia", 9 mln. kinų, turinčių mažą socialinių balų skaičių, jau buvo uždrausta pirkti šalies teritorijoje vykdomų skrydžių bilietus.

Ši sistema taip pat gali apriboti prabangos pasirinkimus – 3 mln. žmonių jau draudžiama įsigyti verslo klasės traukinių bilietus.

Prognozuojama, kad 2020 m. sistema baus blogai besielgiančius keleivius. Potencialių netinkamų veiksmų pavyzdys gali būti bandymas traukiniu važiuoti be bilieto.

Šią informaciją paviešino britų rašytoja Rachel Botsman, pernai išleidusi knygą apie technologijų saugumą "Kuo galite pasitikėti?". Tačiau tiksli socialinio kredito sistemos mechaninė pusė dar nėra aiški.

Kaip teigiama žurnale "Foreign policy", ši sistema stebi, ar žmonės laiku sumoka sąskaitas, panašiai kaip finansinio kredito stebėtojai, tik šiuo atveju priskiriamas ir moralinis aspektas.

Baudžia dėl tėvų klaidų

Šios sistemos ribose kiti ginčytini nusikaltimai galėtų būti ir pinigų švaistymas nedideliems pirkimams, ir tam tikra socialinės žiniasklaidos priemonėse skelbiama informacija.

Už pranešimus apie netikras naujienas, ypač apie teroristinius išpuolius ar oro uostų saugumą, taip pat bus baudžiama.

17 žmonių, kurie 2017 m. atsisakė atlikti karinę tarnybą, buvo uždrausta įstoti į vidurines ir aukštąsias mokyklas arba tęsti jau pradėtas studijas. Tais pačiais metais užfiksuotas atvejis, kai Kinijos universitetas nepriėmė studento, nes jo tėvas turėjo žemą socialinio kredito balą.

Be to, "valstybiniam pasitikėjimui nepalankiems" asmenims gali būti uždrausta atlikti valdymo darbus valstybinėse įmonėse ir dideliuose bankuose.

Kai kurie nusikaltimai, pavyzdžiui, sukčiavimas ir įkalinimas, taip pat turėtų didelį poveikį asmens socialinio kredito balui, pranešė R.Botsman.

Kontroliuoja atostogas

Žmonėms, kurie atsisakė atlikti karinę tarnybą, taip pat buvo uždrausta išvykti tam tikromis kryptimis ar keliauti į kai kuriuos viešbučius – tad atostogų planai taip pat gali būti pažaboti, atsižvelgus į žmogaus socialinio kredito balą.

Tačiau Kinijos režimas ne tik baudžia, bet ir apdovanoja. Žmonės, turintys aukštus balus, gali pagreitinti savo paraiškas vykti į Europą.

Be to, jau 2015 m. viena kinė BBC teigė, kad ji galėjo užsisakyti viešbutį, nemokėdama jokios pradinės įmokos, nes turėjo aukštą socialinio kredito įvertinimą.

Atėmė šunis

Jinano mieste, Kinijos rytuose, 2017 m. pradėta taikyti socialinio kredito sistema šunų savininkams: naminius gyvūnėlius auginantys kinai gauna taškus, kurie gali būti išskaičiuojami, jei šuo vaikščioja be pavadėlio arba kitais būdais trukdo visuomenei.

Iš tų, kurie prarado visus savo taškus, šunys buvo konfiskuoti. Šie žmonės turėjo išlaikyti testus, susijusius su gyvūnų nuosavybės teisės taisyklėmis.

32 m. informacinių technologijų inžinierius Xu Ranjanas gyvena Žongčengo mieste, kuriame jau kurį laiką testuojama socialinio kredito balo sistema. Pasak jo, kiekvienas kinas pradeda nuo 1000 balų. Taigi, jei esi surinkęs 960–1000 taškų, tavo įvertinimas yra A, jei turi 850–955 taškus – B, jei 600–845 taškų – C, ir D – jei savo sąskaitoje turi mažiau nei 600 taškų. Tokiu atveju žmogus yra pažymimas ir vertinamas kaip nepatikimas pilietis. Tačiau, kol vyksta testavimas, kituose miestuose ir regionuose balų sistema gali skirtis.

Taktika – sugėdinti

Gėdinimas yra dar viena Kinijos valstybinio aparato taktika. 2016 m. vyriausybės pranešimas skatina įmones atsižvelgti į juodąjį sąrašą prieš samdant žmones ar pasirašant su jais bet kokias sutartis. Juodajame sąraše, žinoma, atsiduria tie asmenys, kurių socialinio kredito balas yra žemas.

Tačiau teismai informuoja žmones, kad, prieš juos įtraukiant į tokį sąrašą, ir per dešimt dienų nuo pranešimo gavimo jie turi teisę apskųsti teismo sprendimą.

Kaip praneša tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių organizacija "Human Rights Watch", advokatas Li Xiaolinas, kuris 2015 m. buvo įtrauktas į tokį sąrašą, negalėjo įsigyti lėktuvo bilieto į namus, kai norėjo grįžti pasibaigus darbo kelionei. Jis taip pat negalėjo naudotis savo kredito kortelėmis. Kartais žmonės net nenutuokia, kaip ir už ką tiksliai yra vertinami.

Atrodo, kad kinams po truputį tenka susitaikyti su realybe: jie yra visur ir visada stebimi. Žurnalistas Jamesas O'Malley socialiniame tinkle "Twitter" pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip greitajame traukinyje iš Pekino į Šanchajų švieslentėje pasirodo įspėjimas, kad netinkamai elgiantis keleivių "elgesys bus įrašytas į individualią kredito informacinę sistemą".

Geriems piliečiams – viskas?

Yra ir kita medalio pusė – gerų piliečių sąrašas, o tai netgi gali padėti rasti daugiau būtent jūsų asmenybei tinkančių pažinčių svetainėse. BBC praneša, kad didžiausia Kinijos pažinčių svetainė "Baihe" skatina išskirtinai gerų piliečių profilius.

Kai vairuojame automobilį, visada sustojame prie sankryžų. Jei nesustosi, prarasi savo taškus. Iš pradžių mes nerimavome tik dėl taškų, bet dabar įpratome taip elgtis.

Tokie asmenys taip pat gali gauti nuolaidas už kai kurias sąskaitas, nuomotis daiktus be užstato ir gauti geresnes palūkanų normas bankuose.

Nepaisant sistemos siaubo elementų – "Human Rights Watch" ją pavadino "ledine", o R.Botsman – "futuristine Didžiojo Brolio vizija" – kai kurie Kinijos piliečiai sako, kad tai daro juos geresnius.

32 m. verslininkas Chenas, kalbėdamas leidiniui "Foreign policy", pastebėjo, kad žmonių elgesys šalyje tik gerėja. "Pavyzdžiui, kai vairuojame automobilį, visada sustojame prie sankryžų. Jei nesustosi, prarasi savo taškus. Iš pradžių mes nerimavome tik dėl taškų, bet dabar įpratome taip elgtis", – patirtimi dalijosi jis.

Pažaboti korupciją

Kad ir kaip siurrealistiškai ar destopiškai toks visuomenės sekimas, baudimas ir savotiškas apdovanojimas skambėtų, JAV įsikūrusio Berggrueno instituto Kinijos centro direktorius Bingas Songas įsitikinęs, kad ši sistema nėra tokia bloga, kaip bando nušviesti tarptautinė žiniasklaida.

2014 m. dokumente Kinijos vyriausybė išdėstė savo sistemos viziją ir pažymėjo, kad ji apima keturis skirtingus segmentus: vyriausybės pasitikėjimo, komercinę kredito, socialinio pasitikėjimo ir teismų pasitikėjimo sistemas. Tai, kas skatina šį didžiulį projektą, yra pastangos sukurti pasitikėjimo kultūrą Kinijos visuomenėje. Atsižvelgiant į šį platų tikslą, tinkamesnis terminas apibūdinti iniciatyvą yra socialinio pasitikėjimo sistema.

Pirma, iš tiesų daugelis priemonių, įvestų kaip socialinio pasitikėjimo sistemos dalis, yra skirtos pažaboti oficialią korupciją, kovoti su oficialiu aplaidumu ir pagerinti teismų sprendimų vykdymo veiksmingumą, taip pat nubausti neetiškus specialistus, pavyzdžiui, teisininkus, gydytojus ir mokytojus, sako B.Songas.

Antra, daugelis Vakarų žiniasklaidos istorijų pervertina visuomenės ir vyriausybės susitarimo lygį dėl bandomųjų programų, ypač taikydamos vertinimo sistemas socialiniams reikalams. Šiuo metu yra daugiau kaip du tuzinai vietos valdžios bandomųjų programų, kurių kiekviena turi skirtingų rūšių klasifikavimo sistemas, ir kelios komercinės programos.

Taigi šios programos buvo arba peržiūrėtos, arba atšauktos, atsižvelgus į visuomenės palaikymą arba atmetimą.

Trečia, dauguma Vakarų pranešimų apie Kinijos socialinio pasitikėjimo sistemą tarsi bando ignoruoti faktą, kad Kinijos vyriausybės kultūriniai lūkesčiai skiriasi nuo kitų valstybių.

Kinijos valdymo tradicija skatinti gerą moralinį elgesį tęsiasi tūkstančius metų. Pastaraisiais dešimtmečiais, kai ekonomika augo ir žmonių gyvenimo lygis aiškiai pagerėjo, taip pat padaugėjo sukčiavimo ir technologinių ekonominių nusikaltimų. Sukčiavimas šalyje dabar yra taip paplitęs, kad kiekvienas, kuris pastaraisiais metais gyveno Kinijoje, greičiausiai patyrė tam tikrą jo formą. Atsižvelgiant į visas šias problemas, B.Songas neabejoja, kad daugelis Kinijos piliečių šią sistemą mato kaip skatinančią pasitikėjimą.

Panašu į JAV

Ne vienas Vakarų analitikas, kalbėdamas apie Kinijos socialinio kredito sistemą, prisimena ir seniai funkcionuojančią JAV kreditų sistemą. Taip, šios sistemos biurai nepadidina palūkanų tiems, kurie nesirūpina naminiais gyvūnėliais, tačiau kredito reitingai JAV yra sukurti taip, kad žmonės, turintys daugiau išteklių, gauna daugiau finansinių pertraukų, o žmonės, turintys mažiau išteklių, yra reguliariai baudžiami.

Asmenys, turintys prastą kreditingumą, taip pat negali įsigyti būsto, o už automobilio draudimą jiems tenka mokėti daugiau. Nors JAV kreditų sistemos atveju nėra atsižvelgiama į socialinę asmens elgseną, tačiau – paradoksaliai – prastas kreditingumas automatiškai veikia žmogaus socialinį gyvenimą.

JAV veikiančio "Naujosios ekonomikos projekto" (angl. "New economy project"), skatinančio ekonominę lygybę, įkūrėja ir vadovė Sarah Ludwig dienraščiui "The Guardian" yra sakiusi: "Mūsų kultūroje įsiskolinimas ir, žinoma, nesugebėjimas sumokėti savo skolų, yra labai susietas su moralės sąvokomis. Nekaltas požiūris, kad mūsų kredito istorija kalba apie mūsų kaip žmonių patikimumą, iš esmės yra savaime suprantamas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozapas

Juozapas portretas
O siaubas kas gali pasielgti taip issigimiliskai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių