Pereiti į pagrindinį turinį

Kinijos žiniasklaida: Japonija „pati kalta“ dėl Hirošimos bombardavimo

2016-05-27 07:42
BNS inf.

Kinijos valstybinė žiniasklaida pareiškė, kad Japonija pati kalta dėl jos miestų atominių bombardavimų Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, priartėjus penktadienį įvyksiančiam JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) istoriniam vizitui Hirošimoje.

Scanpix nuotr.

Ši viešnagė bus pirmasis pareigas einančio JAV prezidento vizitas tame mieste, ant kurio 1945 metų rugpjūčio 6-ąją numesta atominė bomba nusinešė apie 140 tūkst. žmonių gyvybių ir pirmąkart pademonstravo pasauliui, kad jam iškilo grėsmė susinaikinti.

Kinijos valstybinis dienraštis „China Daily“ savo ketvirtadienio numerio vedamajame pareiškė, kad Japonija „pati kalta“ dėl tų bombardavimų, taip pat kaltino dabartinius japonų pareigūnus, kurie esą „stengiasi vaizduoti Japoniją kaip Antrojo pasaulinio karo auką, o ne kaip vieną iš pagrindinių jo kurstytojų“.

Kai kurie Japonijoje laiko tuos bombardavimus šventvagiškais, nes dauguma jų aukų buvo civiliai, bet daugelis amerikiečių ir jų buvusių sąjungininkų aiškina, kad tas žingsnis priartino žiauraus ir kruvino konflikto pabaigą, ir tikrųjų išgelbėdamas daugiau gyvybių negu jų nusinešė.

Kinijos valdančioji Komunistų partija dažnai primena savo piliečiams brutalius Japonijos pajėgų veiksmus okupuotose šalies teritorijose prieš prasidedant Antrajam pasauliniam karui ir jo metu, taip pat kaltina Tokiją mėginant perrašyti istoriją.

Hirošimos ir Nagasakio atominiai bombardavimai buvo pateisinami, „siekiant užbaigti karą, kad karo veiksmai neužsitęstų ir nenusineštų dar daugiau gyvybių“, rašo „China Daily“.

„Būtent Japonijos militaristinės vyriausybės agresija prieš savo kaimynes ir jos atsisakymas pripažinti savo pralaimėjimą paskatino JAV numesti atomines bombas“, – pridūrė laikraštis.

Komunistų partijos ruporas „People's Daily“ penktadienį taip pat paskelbė komentarą, kuriame sakoma, kad Japonija „nepaisė Azijos šalių jausmų, manipuliavo istorijos faktais, išsižadėjo taikos pažadų ir sukūrė grėsmių regiono saugumo padėčiai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų