Ko iš italų gali pasimokyti amerikiečiai?

  • Teksto dydis:

Tarp pasaulio lyderių, kurie pasveikino Donaldą Trumpą su jo netikėta pergale rinkimuose, buvo politikas, su kuriuo šis nekilnojamojo turto magnatas ir realybės televizijos šou žvaigždė lyginamas dažniausiai, – Silvio Berlusconis.

Buvusį Italijos ministrą pirmininką ir žiniasklaidos magnatą milijardierių S. Berlusconį persekiojo kaltinimai, kad jis buvo pasamdęs nepilnametę prostitutę savo liūdnai pagarsėjusiems „bunga bunga“ vakarėliams, taip pat tarp jo artimų sąjungininkų bei draugų buvo Vladimiras Putinas. Jis pats, kaip dienraštyje „The Guardian“ rašo leidinio korespondentė Romoje Stephanie Kirchgaessner, sako, kad panašumai tarp jų yra akivaizdūs, o D. Trumpo valdymas bus pagrįstas „autoritetu ir blaiviu protu“.

Jei tiesa, kad S. Berlusconis ir D. Trumpas – du šou verslo atstovai, kurie pasisako prieš imigrantus, pašiepia moteris ir taikosi į spaudos laisvę, – iš tiesų yra iš to paties molio, tai yra pagrindo teigti, kad mažai kas taip supras JAV liberalų desperaciją, kaip italai. Todėl „The Guardian“ korespondentė ragina išgirsti kelis perspėjimus ir patarimus iš Italijos.

Žurnalistai turėtų būti atsargūs 

D. Trumpas neslepia savo nepasitenkinimo žiniasklaida ir per kampaniją yra pažadėjęs sudaryti sąlygas taikyti kovos su šmeižtu įstatymus, kad būtų lengviau pateikti ieškinį žiniasklaidos organizacijoms už padaryta žalą; jis išskyrė „The New York Times“, CNN ir „The Washington Post“ ir pažadėjo: „Jei tapsiu prezidentu, jie turės rimtų problemų.“

S. Berlusconio iškilimas Italijoje buvo glaudžiai susijęs su žiniasklaidos kontrole. Jis ne tik naudojosi savo, kaip ministro pirmininko, įtaka valstybės kontroliuojamoms organizacijoms, bet ir veikė per savo žiniasklaidos imperiją, įskaitant didelę žiniasklaidos grupę ir leidybos įmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių