Pereiti į pagrindinį turinį

Kolumbijos lyderis vyksta į Kubą pastiprinti derybas su sukilėliais

2015-09-23 16:05
BNS inf.
Juanas Manuelis Santosas
Juanas Manuelis Santosas / Scanpix nuotr.

Kolumbijos prezidentas ir sukilėlių Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) vadas trečiadienį išvyko į Kubą, kur stengiamasi susitarti dėl ilgiausiai Lotynų Amerikoje užsitęsusio partizaninį karo pabaigimo.

„Taika yra šalia“, – parašė prezidentas Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas) socialiniame tinkle „Twitter“, skelbdamas apie savo netikėtą kelionę į Havaną, kurioje jo vyriausybė beveik trejus metus veda taikos derybas su FARC, siekdama užbaigti apie pusę amžiaus trunkantį konfliktą.

Pavardės nenorėjęs skelbti šaltinis FARC sakė, kad sukilėlių grupuotės lyderis Timoleonas Jimenezas ( Timoleonas Chimenesas) taip pat vyksta į Havaną susitikti su J.M.Santosu, Kubos prezidentu Rauliu Castro (Rauliu Kastru) ir derybininkų grupėmis.

Susitikimas turėtų prasidėti 17 val. vietos (24 val. Lietuvos) laiku, sakė šaltinis.

Pasak J.M. Santoso, į Havaną jis vyksta „svarbiam susitikimui su derybininkais, siekiant priartinti konflikto pabaigą“.

Abi šalys pranešė apie pažangą sprendžiant vieną sudėtingiausią taikos derybų klausimą – kaip įvykdyti teisingumą partizanų, kurie sudės savo ginklus, atžvilgiu.

„Teisingumas yra svarbiausias taikos derybų klausimas, pasiekus susitarimą dėl jo, svajonė kurti šalį taikoje pradės tapti realybe“, – sakoma prezidentūros pranešime.

FARC pajėgos su Kolumbijos vyriausybe kovoja nuo 1964 metų. Per šį konfliktą žuvo daugiau nei 220 tūkst. žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų