Pereiti į pagrindinį turinį

Korėjos bando viena kitos nervus

2013-04-02 23:59
Korėjos bando viena kitos nervus
Korėjos bando viena kitos nervus / "Reuters" nuotr.

Keliasdešimt kilometrų iki šalies, kuri grasina branduoliniu smūgiu, sienos. Pietų Korėjos sostinės Seulo gyventojai vargu ar gali ramiai miegoti.

Įsiutino bombonešiai

Korėjos pusiasalyje šį savaitgalį buvo karšta. Pchenjanas kaip drakonas spjaudosi ugnimi.

Nervų karas prasidėjo po to, kai amerikiečiai praskriejo virš Korėjos pusiasalio branduolinį ginklą galinčiais nešti bombonešiais B-52. Vėliau amerikiečiai į Korėją pasiuntė radarų nepastebimus bombonešius B-2. Šių trikampio formos dangaus paukščių pasirodymas pratybose anksčiau nebuvo oficialiai viešinamas. Bet šį kartą Pentagonas pasielgė kiek kitaip – leido suprasti, kad atsakomasis smūgis bus greitas ir tikslus.

B-2, taip pat galinčio gabenti branduolinį ginklą, skrydis buvo perspėjimas Šiaurės Korėjai jo nenaudoti.

Pchenjano perspėjimas

Laukti Pchenjano reakcijos ilgai nereikėjo. Komunistinė valstybė kaip reikiant įsiuto. Iš pradžių pagrasino JAV, kad atakuos jų karines bazes Japonijoje ir Pietų Korėjoje. Vėliau pareiškė, kad nutaikys raketas į žemyninę JAV dalį.

Savaitgalį paskelbtos fotografijos, kuriose matyti, kaip nežinomoje vadavietėje Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong-unui už nugaros puikuojasi žemėlapis su užrašu "Smūgio žemyninei JAV daliai planas". Matyti, kad Šiaurės Korėjos valdžia planuoja raketinius smūgius Vašingtonui, taip pat amerikiečių bazėms San Diege ir Perl Harbore, Havajuose.

Tiesa, Pietų Korėjos šaltiniai sakė, kad veikiausiai tai – propagandinis triukas. O saugumo ekspertai ramino, kad Šiaurės Korėja vargu ar turi tarpžemyninę balistinę raketą, kuri pasiektų, pavyzdžiui, Aliaskos pakrantę arba Havajus bei Guamą.

Grasinimais kivirčas nesibaigė. Šeštadienį Šiaurės Korėja paskelbė karinę padėtį su Pietų Korėja. Galiausiai Pchenjanas sviedė branduolinę kortą, vadindamas branduolinį ginklą "tautos gyvybe".

"Nuo šiol santykiai tarp abiejų Korėjų pereina į karinę padėtį, o visi reikalai tarp abiejų Korėjų bus sprendžiami pagal karo meto protokolą", – rėžė Šiaurės Korėjos nacionalinis transliuotojas.

Taip pat Pechenjanas nutraukė kariškių karštąją liniją su Seulu. Ši linija buvo įkurta atšilus Seulo ir Pchenjano santykiams. Šiaurės Korėja liniją yra išjungusi 2009 m. kovą, bet ryšys vėl buvo atkurtas po dviejų savaičių.

Šalti nervai?

Pietų Korėjoje panikos nebuvo, tačiau šalies vadovė Park Geun-hye perspėjo valstybę kaimynę ir pažadėjo stiprų karinį atsaką į bet kokią provokaciją.

Politikai sako, kad grasinimai rimti, tačiau bendrame Pietų ir Šiaurės Korėjos pramoniniame komplekse dirbantys korėjiečiai aiškino, kad situacija rami.

Pramoninis kompleksas, esantis Šiaurės Korėjos teritorijoje maždaug už 10 km nuo sienos, buvo įsteigtas 2004 m. kaip bendradarbiavimo simbolis.

Kai kurie apžvalgininkai sako, kad pramoninis kompleksas – lakmuso popierėlis, atspindintis tikrąją situaciją. Pasak jų, jei bus nutarta kompleksą uždaryti, tai reikš, kad krizė – rimtesnė, nei atrodo.


Ginklavimosi varžybos?

Kai kurie įtakingi JAV politikai akcentavo, kad jei JAV nesiims saugoti Japonijos ir Pietų Korėjos, šios gali pačios užsinorėti branduolinio ginklo, reaguodamos į Šiaurės Korėjos grasinimus. Toks scenarijus gali paskatinti ginklavimosi lenktynes regione. Tiesa, analitikai abejoja, kad Seulas ir Tokijas žengtų šiuo keliu. Japonijos visuomenė griežtai nusistačiusi prieš branduolinius ginklus savo šalyje, nes iki šiol mena Antrojo karo metais įvykdytų jos miestų atominių bombardavimų pamokas. Buvęs Pietų Korėjos lyderis Park Chung-hee, dabartinės šalies vadovės Park Geun-hye tėvas, buvo linkęs siekti atominio arsenalo, kai JAV prezidento Jimmy Carterio administracija dėjo pastangas išvesti Amerikos karius iš jo šalies. Tačiau šį kartą amerikiečiai žada Seului "branduolinį skėtį" bet kokiu atveju.


Įvykių Korėjoje chronologija

– 2012 m. gruodžio 12 d. Šiaurės Korėja paleido tolimojo nuotolio raketą.

– 2013 m. vasario 12 d. Pchenjanas įvykdė trečiąjį branduolinį bandymą. Ankstesni du buvo įvykdyti 2006 ir 2009 m.

– Kovo 7 d. Jungtinės Tautos Šiaurės Korėjai paskelbė sankcijas.

– Kovo 11 d. JAV ir Pietų Korėja pradėjo bendras karines pratybas. Šiaurės Korėja paskelbė, kad atsisako laikytis paliaubų.

– Kovo 19 d. virš Korėjos pusiasalio praskrido JAV bombonešiai B-52, galintys gabenti branduolinį ginklą.

– Kovo 20 d. kelis Pietų Korėjos transliuotojus ir bankus atakavo paslaptingas kompiuterinis virusas.

– Kovo 27 d. Šiaurės Korėja nutraukė kariškių karštąją liniją su Seulu.

– Kovo 28 d. JAV pasiuntė į Korėją sunkiai susekamus bombonešius.

– Kovo 30 d. Šiaurės Korėja paskelbė karinę padėtį su Pietų Korėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų