Korėjų lyderiai apsikeitė draugiškais laiškais, nepaisant augančios įtampos tarp šalių

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) padėkojo kadenciją baigiančiam Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui (Mun Džejinui) už jo pastangas gerinti abiejų šalių santykius, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šis žingsnis atrodo netikėtas, ryškėjant ženklams, kad Pchenjanas ruošiasi atnaujinti branduolinius bandymus.

Šiaurės Korėja šiais metais jau atliko keliolika ginklų bandymų, o ekspertai vėl perspėja dėl naujos veiklos požymių pagrindiniame branduolinių bandymų komplekse.

Moon Jae-ino įpėdinis, išrinktasis prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), pažadėjo imtis griežtesnės pozicijos dėl Šiaurės Korėjos vadovo vykdomų provokacijų.

Seulo prezidentūra patvirtino, kad Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas apsikeitė draugiškais laiškais, tačiau kol kas daugiau detalių nepateikė.

Moon Jae-inas buvo triskart susitikęs su Kim Jong Unu ir padėjo organizuoti buvusio JAV prezidento (Donaldo Trampo) ir Šiaurės Korėjos lyderio derybas.

Vašingtono ir Pchenjano derybų procesas įstrigo po nesėkmingo antro Kim Jong Uno ir D. Trumpo viršūnių susitikimo Hanojuje 2019 metų vasarį. Jis žlugo nesutarus, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Nuo tada Pchenjanas kritikavo Pietų Korėją, o Moon Jae-iną vadino „įkyriu tarpininku“. Pchenjanas taip pat susprogdino pietiečių už 15 mln. JAV dolerių  pastatytą ryšių biurą prie abiejų valstybių sienos Šiaurės Korėjos pusėje, o praėjusį mėnesį – pirmąkart nuo 2017 metų – atliko tarpžemyninės balistinės raketos (TŽBR) bandomąjį paleidimą.

Tačiau penktadienį Pchenjano valstybinė naujienų agentūra KCNA nurodė, kad Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas sutiko, kad jų valstybių ryšiai bus plėtojami, jeigu abi šalys „negailės pastangų“.

Pasak Kim Jong Uno, jo „istoriniai“ susitikimai su Moon Jae-inu suteikė žmonėms „vilties dėl ateities“, sakoma KCNA pranešime.

Kim Jong Unas  „įvertino Moon Jae-ino pastangas, siekiant didžiojo tautos tikslo iki paskutinių savo kadencijos dienų“, sakoma pranešime. Jame priduriama, kad judviejų apsikeitimas laiškais yra „gilaus pasitikėjimo išraiška“.

Naujasis prezidentas Yoon Suk-yeolas darbą pradės gegužės 10 dieną.

Pietų Korėjos pareigūnai sako, kad Pchenjanas gali surengti karinį paradą arba atlikti naujų ginklų bandymą balandžio 25-ąją, Korėjos liaudies armijos įkūrimo metinių dieną, arba panašiu metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių