Pereiti į pagrindinį turinį

Kosovo premjero H. Thaci partija skelbia pergalę pirmalaikiuose rinkimuose

2014-06-09 08:13
Reuters nuotr.

Premjero Hashimo Thaci (Hašimo Tačio) Kosovo demokratų partija (PDK) paskelbė pergalę sekmadienį įvykusiuose pirmalaikiuose parlamento rinkimuose, o rinkimų pareigūnai pranešė, jog preliminarūs rezultatai rodo, kad PDK pirmauja.

Suskaičiavusi 15 proc. balsų rinkimų komisija paskelbė, kad PDK pirmauja su 31 proc. balsų ir kad pagrindinė opozicinė Kosovo demokratų lyga (LDK) turi 25 proc. balsų.

„Leiskit man patvirtinti, kad PDK yra įtikinama šių rinkimų laimėtoja. Pagal mūsų duomenis, PDK iškyla kaip pirmoji partija, įgydama įtikinamą ir tvirtą daugumą“, – žurnalistams sakė PDK aukšto rango pareigūnas Kadri Veseli (Kadris Veselis).

Vienos nevyriausybinės organizacijos atlikta balsavusiųjų apklausa taip pat parodė, kad PDK pirmauja su 33 proc. balsų ir kad LDK gavo 30 proc. balsų. Paklaidos riba yra 2 procentai.

46 metų H.Thaci, buvęs partizanų vadas, kuris Kosovo politikoje dominuoja nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 2008-aisiais, siekia trečios kadencijos, bet dar neaišku, ar galės formuoti vyriausybę, nes nepanašu, kad turės pakankamai deputatų 120 vietų parlamente.

Trys didžiausios opozicinės partijos per rinkimų kampaniją sakė, kad neformuos koalicijos su PDK, skurdžiausios Europos valstybės visuomenei piktinantis dideliu nedarbu ir išsikerojusia korupcija.

Balsavimas praėjo taikiai, pirmą kartą visuotiniuose rinkimuose dalyvavo ir serbai, gyvenantys neramioje Kosovo šiaurėje, o tai gali prisidėti prie šalies siekio įstoti į Europos Sąjungą (ES).

Serbai rinkimuose dalyvavo po pernai, tarpininkaujant ES, pasiekto istorinio Kosovo ir Serbijos susitarimo, pagal kurį Belgradas sutiko pripažinti Prištinos valdžią visoje Kosovo teritorijoje. Kosove gyvena 1,8 mln. žmonių, daugiausia – etninių albanų.

Nors Serbija vis dar atmeta visišką Kosovo nepriklausomybę, ji ragino serbus balsuoti ir taip paremti jos pačios derybas dėl stojimo į ES.

Daugelis Kosovo serbų, kurių yra maždaug 120 tūkst., piktai reagavo į tą susitarimą ir, regis, nelabai norėjo dalyvauti rinkimuose, bet per sekmadienio balsavimą, kaip ir per vietos valdžios rinkimus lapkričio mėnesį, smurto nebuvo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų