Kosovo prezidentas apkaltino Hagos prokurorus pastangomis „perrašyti istoriją“

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) penktadienį apkaltino tarptautines teisingumo institucijas mėginimais „perrašyti istoriją“, Hagos specialiesiems prokurorams apkaltinus jį karo nusikaltimais per konfliktą su Serbija praėjusio amžiaus pabaigoje.

H. Thaci per „Facebook“ pranešė, kad atskrido į Albanijos sostinę Tiraną ir grįžta į Kosovą, kur sekmadienį ruošiasi kreiptis į savo tautiečius.

„Niekas negali perrašyti Kosovo istorijos!“ – pareiškė jis, pirmąkart viešai reaguodamas į pareikštus kaltinimus.

H. Thaci buvo etninių albanų partizanų iš Kosovo išvadavimo armijos (KIA) politinis lyderis. Ta organizacija prieš daugiau nei 20 metų, kai Kosovas dar buvo pietinė Serbijos provincija, pradėjo sukilimą prieš Belgradą.

Trečiadienį Hagoje įsikūręs Kosovo specialusis tribunolas apkaltino H. Thaci ir dar kelis asmenis karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmonijai, susijusiais su 1998–1999 metų karu.

Iki šiol vienintelė H. Thaci reakcija buvo pastebėta šiam atnaujinus savo „Facebook“ profilį vaizdu su KLA emblema.

„Facebook“ žinutėje, skirtame jo „seserims, broliams ir nuostabiems draugams“ 52 metų H. Thaci pareiškė, jog „kreipsis [į juos] sekmadienio vakarą“ iš savo biuro.

„Vis dar tikiuosi, kad artimiausios dienos bus geriausios Kosovui ir Albanijai“, – pažymėjo jis.

Nuskambėjus sensacingai žiniai iš Hagos, H. Thaci atšaukė planuotą kelionę į JAV, kur ruošėsi aptarti teberusenančią įtampą su Serbija.

H. Thaci anksčiau žadėjo paklusti tribunolui, teigdamas, jog „neturi ką slėpti“.

Kosovo prezidentas ir kiti įtariamieji kaltinami „šimtų žinomų Kosovo albanų, serbų, romų ir kitų tautybių aukų, įskaitant politinius oponentus“ žudymu, prievartiniu pradanginimu, persekiojimu ir kankinimu.

Kaltinimus dar turi patvirtinti ikiteisminį tyrimą atliekantis teisėjas, tačiau prokurorai paaiškino, kad paviešino savo sprendimą, nes H. Thaci ir jo kolegos esą bandė „apsunkinti“ tribunolo, veikiančio pagal Kosovo įstatymus, bet turinčio savo sudėtyje kitų šalių teisėjų, darbą.

Kosovas paskelbė nepriklausomybę 2008 metais, tačiau Serbija iki šiol nepripažįsta šio žingsnio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

A čia tas

A čia tas portretas
Kuys žmones ant organu palesdavo.

Anonimas

Anonimas portretas
Labai panašus savo kalbomis į mūsų tėtušį. Tik mūsiškis jau visai suriestas....ilgai netrauks.

***

*** portretas
Ziūrėk. Kazkoks nususęs kosovas dar ir prezidenta turi. Pasidalintų jie ta kosavą pusiau su Serbija ir nereiktų ten tarpusavyje kariaut. Bet kiekvienas š... Nori būti prezidentu ar bent ministru
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių