Pereiti į pagrindinį turinį

Kovos su klimato kaita aktyvistai nusitaikė į energetikos milžinės būstinę JK

2023-06-27 16:50
BNS inf.

Kovos su klimato kaita kampanijos dalyviai antradienį dažais apipurškė Prancūzijos energetikos milžinės „TotalEnergies“ būstinę Jungtinėje Karalystėje, protestuodami prieš įtariamus žmogaus teisių pažeidimus tiesiant ginčytiną naftotiekį Ugandoje.

Klimato aktyvistų organizacijos „Just Stop Oil“ šalininkai bendrovės būstinės, esančios Londono verslo rajone „Canary Wharf“, vestibiulį išpurškė juodais dažais, o buvusieji lauke jos vitrinas nudažė oranžine spalva.

Palaikymą akcijai susirinkdami prie pastato taip pat išreiškė dešimtys studentų, priklausančių grupei, kuri priešinasi Rytų Afrikos žalios naftos vamzdyno (EACOP) tiesimui.

Londono policija pranešė, kad pareigūnai sulaikė 27 asmenis, kurie įtariami nusikalstamu būdu padaryta žala ir įsibrovimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

„TotalEnergies“ pareiškime teigė, kad visiškai gerbia teisę į demonstracijas ir saviraiškos laisvę, tačiau smerkia visų formų smurtą – žodinį, fizinį ar materialinį.

„TotalEnergies“ skatina skaidrų ir konstruktyvų dialogą su visomis suinteresuotosiomis šalimis“, – pridūrė įmonė, kuri yra didžiausia prieštaringai vertinamo projekto, pagal kurį naftą į Tanzanijos pakrantę ketinama gabenti per kelis Ugandos saugomus gamtos rezervatus, dalininkė.

Regiono bendruomenės teigia, kad ji ir kiti EACOP rėmėjai, tiesdami 1 500 km ilgio naftotiekį, daro didelę žalą jų teisėms į žemę ir maistą.

Kritikai šį projektą taip pat pavadino anglies dvideginio bomba, dėl kurios į atmosferą būtų išmesta daugiau kaip 379 mln. tonų šių dujų.

„Duoda priešingus rezultatus“

Antradienį Prancūzijoje Ugandos piliečių ir pagalbos grupių susivienijimas, prie kurio prisijungė ir prancūzų pagalbos organizacijos, Paryžiaus teismui pateikė ieškinį prieš „TotalEnergies“ dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų.

Savo pareiškime „TotalEnergies“ teigė jau seniai tiesiogiai bendradarbiaujanti su visais pilietinės visuomenės nariais ir „netoleruojanti jokių grasinimų ar išpuolių prieš tuos, kurie taikiai gina ir propaguoja žmogaus teises, susijusias su jos veikla“.

„Just Stop Oil“ nori, kad JK ir kitos vyriausybės nutrauktų bet kokią naują naftos ir dujų žvalgybą, ir pažadėjo nesiliauti rengti didelį rezonansą sukeliančių protestų, kol tai nebus padaryta.

Grupė ne kartą sulaukė žiniasklaidos dėmesio dėl savo tiesioginių veiksmų akcijų, pavyzdžiui, sporto renginių trikdymo ir kėsinimosi į vertingus meno kūrinius.

Tačiau kai kurie jos narių poelgiai, ypač padarę didžiausią įtaką kasdieniam žmonių gyvenimui, sukėlė visuomenės pasipriešinimą ir, atrodo, vis labiau griauna aplinkosaugos kampanijos dalyvių ir jų finansinių rėmėjų vienybę.

Trevoras Neilsonas, buvęs „Just Stop Oil“ ir kitų kovos su klimato kaita grupių, propaguojančių tiesioginius veiksmus, finansuotojas, neseniai laikraščiui „Sunday Times“ sakė, kad jos turėtų nutraukti savo provokacinius veiksmus, nes nieko jais nepasiekia.

„Tai tik performatyvu, – sakė jis laikraščiui. – Tai nieko neduoda. Esu visiškai įsitikinęs, kad dabar tai netgi duoda priešingus rezultatus.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų