Kremliaus žiniasklaida: Ignalinos AE grėsmė yra žymiai didesnė nei Astravo

Balandį prokremliškoje medijoje labai suaktyvėjo dezinformacija – siekiama diskredituoti Baltijos šalių siekį atsijungti nuo sovietinio BRELL tinklo, o daugiau nei dešimtmetį uždarytą Ignalinos AE vadinama esant gerokai didesne ekologine grėsme nei Astravas.

DebunkEU.org ir Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos tyrimo duomenimis, balandį 176 (40,09 proc. iš 439 visų straipsnių apie Astravo AE) rasta klaidinamos informacijos. Tai yra kiek mažiau palyginus su kovu, kai dezinformacija sudarė 44,04 proc. išnagrinėto srauto.

Atliekant tyrimą pastebėtos kelios dezinformacijos bangos. Pasak DebunkEU.org vyr. analitiko Algirdo Kazlausko, pirmoji kilo dėl Seime pradėtų svarstymų įstatymiškai suvaržyti įmones, kurios prisidėjo prie Astravo AE statybų. Įstatymas įpareigotų vykdyti privalomus įmonių, dirbančių su nacionaliniam saugumui svarbiais objektais, patikrinimus. O tai apribotų įmonių, potencialiai keliančių grėsmę šalies interesams, veiklą Lietuvos rinkoje. Siekdami diskredituoti šią iniciatyvą skirtingi „Sputniknews“ portalai pasigavo vieno įtakingo opozicijos Seimo nario žodžius,  kad Lietuvos valdžiai neva reikėtų  atsikratyti per didelio jautrumo „kai kuriems klausimams“ ir paprastų vamzdžių nelaikyti grėsme nacionaliniam saugumui.

Kitas įvykis, sukėlęs didžiausią ažiotažą Kremliaus remiamoje spaudoje – tariamai „nulaužtas“ oficialus Astravo AE internetinis puslapis. „Skelbiama kibernetinė ataka įvyko balandžio 25-ąją, 30-ųjų Černobylio katastrofos metinių išvakarėse. Tai veikiausiai tiesiogiai susiję dalykai“, – sako A. Kazlauskas.

Analitikas pabrėžia, kad didžioji dalis Kremliui palankių medijos kanalų (kaip, pvz.: Rt.com, Ria.ru, Rambler.ru, Vesti.ru, Gazeta.ru) paskelbė tik trumpas žinutes, konstatuojančias, kad įvyko kibernetinė ataka ir neva paskelbta klaidinama informacija. Tačiau kita dalis portalų (kaip, pvz.: Mk.ru, Rbc.ru, Lenta.ru), kurie, beje, praėjusį rudenį po suklastotų Baltarusijos prezidento rinkimų aktyviai kritikavo Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdytą smurtą prieš taikius protestuotojus, pateikė daugiau detalių apie tariamų hakerių paskelbtą informaciją: pavyzdžiui, kad visą informaciją paskelbė patys elektrinės darbuotojai, kurie baiminasi dėl savo saugumo, nes dėl begalės incidentų, kurių dalis buvo sėkmingai nuslėpti, Astrave gali pasikartoti Černobylio tragedija. Taip pat yra nerimaujama, jog elektrinė buvo statoma ir atidaryta skubotai, nepaisant saugumo reikalavimų, todėl elektrinės darbuotojai ryžosi paskelbti šią informaciją, nes rimtesnio incidento atveju labiausiai nukentėtų būtent jie. „Po kelių dienų Kremliui palankioje medijoje pasirodė pranešimai, kad neva puslapį nulaužę nusikaltėliai dirbo iš Lietuvos“, – teigia DebunkEU.org ekspertas.

Paminėtina, kad tą pačią dieną, Černobylio katastrofos išvakarėse, Baltarusijos valstybiniame TV kanale „Belarus-1“ pasirodė reportažas, diskredituojantis Lietuvos poziciją dėl Astravo AE. „Reportaže kartota, kad Vilnius nuolat puldinėja elektrinę Astrave ir pradėjo ištisą informacijos kampaniją. Be to, uždaryta Ignalinos AE įvardyta kaip tikroji grėsmė regioniniam saugumui“, – sako A. Kazlauskas. Pasak analitiko, tokia retorika parodo Baltarusijos valdžios poziciją – prikuriant turinio ir pritempinėti prie aktualijų ir taip nukreipti dėmesį nuo savo nekompetencijos ir nuolat besikartojančių incidentų Astrave.

Kremliui palanki medija pro akis nepraleido ir Černobylio katastrofos metinių dieną Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos feisbuko paskyroje paskelbtos žinutės, jog pasaulis neišmoko Ukrainoje įvykusios tragedijos pamokų, nes 40 kilometrų nuo Lietuvos sostinės statoma Astravo AE, neatitinkanti tarptautinių branduolinio saugumo konvencijų. „Ria.ru, Izvestia.ru, Regnum.ru ir kiti naujienų portalai šį pareiškimą pateikė kaip tariamos panikos kėlimą, kuriant neva nepagrįstas paraleles tarp Černobylio ir Astravo elektrinių, kai pastaroji esą atitinka visus saugumo standartus“, – sako A. Kazlauskas.

Trečioji dezinformacijos banga sutapo su Baltarusijos vyriausybės pareiškimu, kad Lietuvos atstovai atsisakė dalyvauti viešuosiuose svarstymuose prieš išduodant licenciją pradėti pramoniniu būdu eksploatuoti Baltarusijos AE 1-ajį bloką. Pasak A. Kazlausko, Kremliui palanki medija pabrėžė, kad Lietuva neva darsyk parodė, jog neracionaliai priešinasi Astravo elektrinės projektui ir vykdo į Baltarusijos įvaizdį nukreiptą dezinformacijos kampaniją.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad pastaraisiais mėnesiais sustiprėjo retorika apie pačios Lietuvos branduolinės energetikos projektus. Viena vertus, pabrėžiama, kad Lietuva priešinasi Astravo AE iš tariamo pavydo, nes pati negalėjo atlaikyti Europos Sąjungos spaudimo ir uždarė seną, bet neva saugią Ignalinos elektrinę ir nesugebėjo įgyvendinti ambicijų pastatyti Visagino AE. Kita vertus, imta kartoti, kad Ignalinos AE uždarymas vykdomas neskaidriai, nesilaikant saugumo reikalavimų, kas esą kelia daug didesnę ekologinę problemą nei elektrinė Astrave“, – vardija DebunkEU.org analitikas.

Tyrimo duomenimis, naratyvai, nukreipti prieš Lietuvos vyriausybę, Baltijos šalis ir Europos Sąjungos skylančią vienybę balandžio mėnesį buvo platinami aktyviausiai. 79,5 proc. iš visų peržiūrėtų straipsnių buvo parašyti rusų ir 20,5 proc. lietuvių kalba. Sputniknews.ru, sputniknews.lt ir baltnews.lt publikavo daugiausiai straipsnių apie Lietuvos poziciją Astravo AE atžvilgiu, o didžiausią auditorijos dalį (45 proc.) sutraukė ria.ru, rambler.ru ir riafan.ru.

DebunkEU.org yra nepriklausomas tyrimų centras ir nevyriausybinė organizacija, analizuojanti dezinformaciją bei vykdanti medijų raštingumo kampanijas. DebunkEU.org vykdo žalingo ir klaidinamo turinio tyrimus Baltijos šalyse ir Lenkijoje, taip pat bendradarbiauja su organizacijomis Šiaurės Makedonijoje ir Jungtinėse Valstijose. 


Šiame straipsnyje: Astravo AEIgnalinos AEKremlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

negi

negi portretas
sakys kad negresminga juk batka isitaise ir mums uztaise bomba kurios nuotolyniu valdymu putka gali reketuot batka jei jis isklys is politpriklausomybes ka ir matome?;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių