Kremlius: baltarusiai patys teisinėmis priemonėmis ir dialogu turi spręsti problemas

Baltarusiai patys turi teisinėmis priemonėmis ir dialogu spręsti iškilusias problemas, trečiadienį sakė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Tarptautiniai stebėtojai dalyvavo [Baltarusijos] rinkimuose. Žinote, kad daugelis stebėtojų, daugelis organizacijų, tokios kaip ETPA (Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja) ir ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) ODIHR (Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras), atsisakė šių rinkimų stebėjimo misijų. Tuo tarpu tie tarptautiniai stebėtojai, kurie [ten] buvo, pripažino įvykusius rinkimus. Tai situacija de jure ir de facto, kalbant apie tarptautinius stebėtojus“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Taip jis atsakė į klausimą, ar Kremlius pripažįsta Baltarusijos rinkimų rezultatus ir ar reikia naujų rinkimų šioje šalyje, kuriuos stebėtų tarptautiniai stebėtojai.

„Dar kartą kartoju: mes už tai, kad situacija išliktų teisinėje erdvėje... Baltarusiai patys turi spręsti savo problemas toje teisinėje erdvėje ir dialogo erdvėje“, – pabrėžė D. Peskovas.

Konkrečiau paklaustas, ar Kremlius pripažino Baltarusijos rinkimų rezultatus, Vladimiro Putino atstovas atsakė: „Jūs žinote, kad prezidentas Putinas pasveikino [Baltarusijos] prezidentą [Aliaksandrą] Lukašenką.“

Rusijos Valstybės dūmos deputato Konstantino Zatulino pasisakymą, kad rinkimai Baltarusijoje buvo suklastoti, D. Peskovas pakomentavo taip: „Rusijos Federacijoje užsienio politiką ir vidaus politikos pamatą formuoja valstybės vadovas.“

Atsakydamas į klausimą, kaip elgsis Maskva, jei vis dėlto paaiškėtų per rinkimus buvus pažeidimų, Kremliaus atstovas paragino „neužsiimti hipotetiniais svarstymais“.

Višegrado ketvertas ragina rasti politinį sprendinį krizei Baltarusijoje užbaigti

Višegrado ketverto šalys trečiadienį paragino Baltarusiją rasti politinį būdą krizei užbaigti, šalyje vykstant masiniams protestams prieš prezidentą A. Lukašenką.

Višegrado grupei priklausančių Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos prezidentų bendrame pareiškime sakoma, kad Baltarusijos pareigūnai turėtų „atverti kelią politiniam sprendiniui“.

Šalys taip pat paragino „bet kokius užsienio veikėjus susilaikyti nuo veiksmų, kurie keltų grėsmę Baltarusijos nepriklausomybei ir suverenitetui“, netiesiogiai kreipdamosis į pagalbą A. Lukašenkai pažadėjusią Rusiją.

Bendrame pareiškime taip pat sakoma, kad trečiadienį rengiamas neeilinis ES viršūnių susitikimas turėtų „imtis visų būtinų priemonių..., kad būtų pradėtas dialogas tarp Baltarusijos valdžios bei visuomenės atstovų“, ir apsvarstyti „solidarumo su Baltarusijos tauta priemones“.

Nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais, šalį krečia beprecedenčio masto protestai. Oficialūs rezultatai rodo, kad rinkimus laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka, surinkęs 80,1 proc. balsų, bet opozicija teigia, kad tikroji nugalėtoja yra Sviatlana Cichanouskaja, po rinkimų pabėgusi į Lietuvą ir, anot rinkimų komisijos, gavusi kiek daugiau nei 10 proc. balsų.

A. Lukašanka per trečiadienį vykusį Baltarusijos valstybės saugumo tarybos posėdį sakė atmetantis Vakarų valstybių raginimus pradėti derybas dėl padėties šalyje ir paragino jas pirmiausiai imtis spręsti savas problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Žinoma.... Tik va laimėję rinkimus išsilaksto kaip utėlės.

Anonimas

Anonimas portretas
Laimėjo rinkimus ir pabėgo į Lietuvą..... Kas sekantis bėglys ? Putinas ?

o kas

o kas portretas
gali paneigti, kad tai ne tiesos zodziai? Gal taip vadinamos ,,vakaru demokratijos,, salys?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių