Pereiti į pagrindinį turinį

Kremlius Kaliningrado gubernatoriui atleisti nelinkęs

2010-08-23 16:19
Protestai: G.Bosas prarado ir paprastų gyventojų, ir smulkiojo bei vidutinio verslo pasitikėjimą.
Protestai: G.Bosas prarado ir paprastų gyventojų, ir smulkiojo bei vidutinio verslo pasitikėjimą. / "Scanpix" nuotr.

Po masinių protestų visuomenės palaikymą praradusiam Kaliningrado srities gubernatoriui Georgijui Bosui teks palikti postą. Tačiau gyventojai nejaučia, kad valdžia keistųsi. Ryškesnių prošvaisčių nemato ir Lietuvos ekspertai.

Valdžios rokiruotės

Dar prieš savaitę Kaliningrade nė nekvepėjo jokiomis permainomis, o pirmadienį trenkė perkūnas iš giedro dangaus. Rusijos valdančioji partija "Vieningoji Rusija" sudarė sąrašą pretendentų į šios srities gubernatorius ir... jame neliko vietos dabar šias pareigas einančiam G.Bosui.

47 metų politiką pakeis kitas Kremliaus statytinis – buvęs Kaliningrado meras Jurijus Savenka, Gusevo municipalinio rajono vadovas Nikolajus Cukanovas arba Kaliningrado vadovas Aleksandras Jarošukas. Pačiam G.Bosui irgi ruošiama šilta kėdė Federacijos Taryboje arba ministerijoje.

Galėdami tik iš šalies stebėti šias rokiruotes, paprasti kaliningradiečiai nevadina jų valdžios permainomis, nes neturi teisės patys rinkti gubernatorių. Šios teisės šiemet per masinius protestus Kaliningrade reikalavo opozicija. Pasak ekspertų, protestai, kuriuose skambėjo šūkiai "Ne" antrai gubernatoriaus kadencijai!" ir "Pašalinti Putiną!", nemažai prisidėjo prie to, kad G.Bosas pašalinamas iš gubernatoriaus posto.

Neišlaikė kontrolės

"Kremlius neatleidžia silpnybių. Jeigu regiono vadovas nesugebėjo išlaikyti kontrolės, jį keičia", – dienraščiui teigė kaliningradietis žurnalistas Michailas Kučeriavčenka. Tačiau, anot jo, pagrindinė G.Boso pašalinimo priežastis slypi kiek giliau.

"Per pastaruosius penkerius metus jis liko svetimas gintaro krašto gyventojams ir smulkiojo bei vidutinio verslo atstovams, – aiškino M.Kučeriavčenka. – Gindamas Maskvos įmonių interesus jis faktiškai sužlugdė vietos verslą. Sutikite, vadovauti tokiam ypatingam, eksklaviniam regionui ir neturėti gyventojų pasitikėjimo – tai nesuderinama su gubernatoriaus pareigomis."

Kaliningrado politikos apžvalgininkas Valerijus Gromakas G.Bosą kaltino sužlugdžius regiono ekonomiką.

"2005 m. rugsėjį G.Bosas iš srities dūmos tribūnos pareiškė, kad per penkerius metus regionas pavys Lenkiją ir Lietuvą pagal gyvenimo lygį. Iš tikrųjų atotrūkis tarp vakarinės gubernijos ir šalių kaimynių tik padidėjo. Tuo metu deputatų ir valdininkų skaičius per trejus metus išaugo pusantro karto. Neretai kandidatai buvo renkami vadovaujantis turto kriterijais. Dėl to į vietos valdžios organus pateko ir tokių žmonių, kurie nemoka net taisyklingai rašyti", – G.Boso klaidas vardijo V.Gromakas.

Netikras pulkininkas

Per pastaruosius penkerius metus, kai sričiai vadovauja G.Bosas, Kaliningrade išdygo nauji sporto rūmai, pradėtas statyti aplinkkelis ir antras estakadinis tiltas. Bet tuo pat metu rajoniniuose centruose buvo uždaromi gimdymo namai, ir nėščios moterys dabar priverstos važiuoti į patį Kaliningradą. Taip pat uždarytos kai kurios ligoninės, mažos mokyklos.

G.Boso reputaciją smarkiai pagadino skandalas dėl neteisėtai gauto pulkininko laipsnio. Birželį karo prokuratūra ištaisė klaidą, bet pilka dėmė politiko biografijoje liko.

"Mūsų šalyje tik Jurijus Gagarinas už savo pirmą skrydį į kosmosą sugebėjo pirma laiko gauti karinį laipsnį. O čia – iš kapitonų iškart į pulkininkus. Asmeniškai man, atsargos karininkui, sąžiningai ištarnavusiam iki trečio rango kapitono laipsnio, buvo labai gėda už mūsų gubernatorių", – nusivylimo neslėpė M.Kučeriavčenka.

Kertasi dideli interesai

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Raimundas Lopata įžvelgia panašumų tarp dabartinių permainų Kaliningrado srityje ir 2005 m. įvykių, kai buvo švenčiamas Kalinigrado jubiliejus ir G.Bosas buvo paskirtas jos gubernatoriumi.

"Prieš penkerius metus tuometis Kaliningrado srities gubernatorius admirolas Vladimiras Jegorovas buvo laikomas centrui ir asmeniškai Vladimirui Putinui artimu politiku, todėl nebuvo abejojama jo perrinkimu. Atsitiko kitaip – gubernatoriumi tapo G.Bosas. Dabar taip pat nebuvo abejojama, kad G.Bosas bus paskirtas antrai kadencijai, – atsitiks, regis, kitaip", – dienraščiui teigė R.Lopata.

Priežasčių profesorius siūlė ieškoti Rusijos vidaus politikoje. Anot jo, Kaliningrado srityje kertasi daug verslo ir politikos interesų: čia konkuruoja "piteriečiai" ir maskviečiai, čia įsikūręs strategiškai svarbus uostas, planuojama statyti atominę elektrinę.

Ignoruodavo net V.Adamkų

G.Boso indėlį į Lietuvos ir Kaliningrado srities santykius R.Lopata įvertino gana kritiškai.

"Visų pirma, reikia turėti galvoje, kad šiuos santykius globojo Maskva, kaip, beje, ir jo pirmtakų laikais. Tik pirmtakų laikais centrui teko galų gale įsisąmoninti, kad euroatlantinės integracijos plėtra yra ne tik teorija, bet ir praktika. Būtent todėl susidarė iš esmės teisingas įspūdis, kad Kaliningrado srities ir Lietuvos santykiai vystėsi dinamiškai, o kartais ir dramatiškai.

G.Bosas stengėsi palaikyti abi šias tendencijas. Jis skatino lietuviškojo verslo atėjimą į Kaliningrado sritį, tiesa, puikiai žinodamas, kad apie atėjimą (kas, kur ir kodėl) konkrečiai spręs centras. Mėgino jis palaikyti santykius ir pasitelkdamas žmogiškąjį veiksnį, mielai bendravo su įvairaus rango lietuvių politikais, diplomatais ir net akademikais. Tačiau žinome faktų, kad oficialiai viešėdamas Lietuvoje, staiga "sunegaluodavo" ir atšaukdavo oficialius susitikimus – net su prezidentu V.Adamkumi", – teigė R.Lopata.

Senjorai ir vasalai

Skaudų pėdsaką dvišaliuose santykiuose paliko lietuvio verslininko Stanislovo Juciaus dingimas Kaliningrade 2007 m. balandį. Jo likimas iki šiol nežinomas.

Nors Kaliningrado srityje dirba nemažai lietuvių įmonių, vykdyti verslą šiame regione yra gana sudėtinga, teigė Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros docentas Bernaras Ivanovas.

"G.Bosas buvo tipiškas V.Putino valdžios vertikalės atstovas. Politinės pareigos jam buvo verslo dalis. Galiojo paprastas vasalo ir senjoro principas: G.Bosas užtikrina stabilumą regione ir finansinius srautus, o mainais gauna teisė veikti savo interesų labui.

Jam einant gubernatoriaus pareigas įvyko visa eilė skandalų, susijusių su Lietuvos verslu, iš regiono buvo stumiamos mūsų statybų bendrovės ir kitos įmonės, tad negalėčiau jo pavadinti labai palankiu mūsų verslui. Parodomųjų akcijų, įvairių renginių, geranoriškų pareiškimų būta, tačiau nuopelnus reikia vertinti pagal darbus. Jų, deja, pasigendu", – dienraščiui sakė ekspertas.

Ryškesnių pokyčių išėjus G.Bosui B.Ivanovas nesitiki: "Nemanau, kad pasikeitus gubernatoriui, sistema keistųsi. Tačiau mūsų verslui reikės užmegzti naujus kontaktus su vietos administracija, o tai užtrunka."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų