Kremlius: niekas neprivers Maskvos gerbti sprendimą skirti A. Navalnui Sacharovo premiją

Rusija gerbia Europos Parlamentą, tačiau niekas negali priversti gerbti jo sprendimų, tokių kaip prestižinės Andrejaus Sacharovo premijos skyrimas kalinamam opozicionieriui Aleksejui Navalnui, ketvirtadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tai jis pareiškė atsakydamas į žurnalistų prašymą pakomentuoti Europos Parlamento sprendimą „už išskirtinę drąsą“ skirti A. Navalnui Sacharovo premiją.   

„Manome, kad tokiais sprendimais Europarlamentas tikriausiai smarkiai devalvuoja šių žodžių prasmę“, – sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas. 

„Mes, žinoma, gerbiame šią instituciją, bet niekas negali priversti mūsų gerbti tokius sprendimus“, – kalbėjo D. Peskovas.

Anot jo, Kremlius mano, kad „tokius sprendimus priima žmonės, kurie, tarkim, šiuo konkrečiu atveju ir konkrečiai dėl šio [bylos] figūranto, o tiksliau nuteistojo, atliekančio bausmę, paprasčiausiai neturi patikimos informacijos“.    

Trečiadienį Europos Parlamentas paskelbė, kad šių metų Sacharovo premijos už minties laisvę laureatu tapo A. Navalnas. 

„Aleksejus Navalnas narsiai mėgino grąžinti Rusijos žmonėms pasirinkimo laisvę. Jis daugelį metų kovojo už žmogaus teises ir laisves savo šalyje. Tai jam kainavo laisvę ir vos nepareikalavo gyvybės, – paskelbdama nugalėtoją sakė Europarlamento vicepirmininkė Heidi Hautala ir paragino nedelsiant paleisti A. Navalną iš kalėjimo.

Sacharovo premiją už minties laisvę Europos Parlamentas kasmet skiria žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus laisves.

45 metų A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento V. Putino kritikas, pernai per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.  Dėl savo apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Sausį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo, A. Navalnas iškart buvo suimtas. Vasarį jis buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai po apnuodijimo buvo išskraidintas gydytis į Vokietiją.

Šiuo metu A. Navalnas atlieka bausmę kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Sprendimas skirti A. Navalnui prestižinę Sacharovo premiją, kurį palaikė didžiausios Europarlamento frakcijos, tikriausiai dar padidins įtampą Europos Sąjungos ir Rusijos santykiuose, smarkiai pašlijusiuose po 2014-aisiais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos. 

A. Navalnas buvo nominuotas ir šių metų Nobelio taikos premijai, tačiau ją pelnė rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas, populiaraus nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius, ir žurnalistinius tyrimus atliekanti filipinietė Maria Ressa (Marija Resa).



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
Sacharovas buvo tai rusas tai prieko cia eurosprendimai negi jo palikimas amzinas a r tik jo vardu cirka daro 1 zodziu politdurnynas kurti dividentus is /muilo burbulu/=====

DAR VIENAS ANEKDOTAS...

DAR VIENAS ANEKDOTAS... portretas
Savo tautos išdavikui sėdinčiam kalėjime - Sacharovo premiją...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių