Kremlius: prie nuotėkių iš „Nord Stream“ prisidėjo tam tikra užsienio valstybė

  • Teksto dydis:

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad už incidentą, po kurio užfiksuoti keli nuotėkiai iš dujotiekių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, jungiančių Rusiją su Europa, tikriausiai atsakinga tam tikra užsienio valstybė.

„Žinoma, įsivaizduoti, kad toks teroro aktas galėtų įvykti neprisidėjus kokiai nors valstybei, labai sunku“, – per kasdienę spaudos konferenciją sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Po anksčiau šią savaitę pasirodžiusių pranešimų apie povandeninius sprogimus, NATO ir ES laikomus sabotažo aktu, ketvirtadienį buvo aptiktas ketvirtas nuotėkis iš Baltijos jūros dugnu nutiestų vamzdynų.

„Tai itin pavojinga situacija, kurią būtina skubiai ištirti“, – pabrėžė D. Peskovas.

Trečiadienį Rusija iškėlė „tarptautinio terorizmo“ bylą dėl šio incidento.

D. Peskovas sakė, kad tokiam tyrimui „reikalingas kelių šalių bendradarbiavimas“, bet pasmerkė „didelį ryšių trūkumą ir daugelio šalių nenorą susisiekti“ su Rusija.

Maskva trečiadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) „privalo“ atsakyti, ar už nuotėkius atsakingas Vašingtonas.

Tiek Maskva, tiek Vašingtonas neigia kaip nors prisidėję prie šio incidento.

Penktadienį JT Saugumo Tarybos rengs posėdį, kuriame aptars nuotėkius iš dujotiekių.

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ tapo politinės įtampos objektais, Kremliui vasarį pasiuntus karius į Ukrainą.

Įtariama, kad Rusija keršydama už Vakarų šalių jai įvestas sankcijas nutraukė gamtinių dujų tiekimą Europai, tačiau abiejuose dujotiekiuose, nors jie ir neveikė, tebebuvo dujų.


Šiame straipsnyje: Nord Streamkaras Ukrainojedujų nuotekis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių