Kremlius teisina brutalius policijos veiksmus prieš A. Navalno šalininkus

Kremlius trečiadienį stojo ginti brutalių teisėsaugininkų veiksmų prieš protestuotojus, reikalaujančius paleisti į laisvę opozicionierių Aleksejų Navalną, o jo šalininkai pažadėjo tęsti spaudimą valdžiai.

Nepriklausomi stebėtojai pranešė, kad daugiau kaip 10 tūkst. žmonių buvo sulaikyti per pastarosiomis dienomis visoje šalyje vykusius protestus garsiausiam Kremliaus kritikui palaikyti.

Antradienį A. Navalnui teismas skyrė beveik trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Paskelbus šį verdiktą, opozicionieriaus šalininkai išėjo į gatves sostinės Maskvos centre. Riaušių policija vaikė protestuotojus lazdomis ir masiškai sulaikinėjo žmones.

Trečiadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad „nesankcionuotos protesto akcijos kelia susirūpinimą ir pateisina griežtus policijos veiksmus“. 

Masinius protestus, vykusius daugiau nei šimte Rusijos miestų, išprovokavo A. Navalno areštas sausio 17 dieną. Opozicionierius buvo sulaikytas Maskvos oro uoste nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Antradienį teismas nusprendė, kad 44 metų kovos su korupcija aktyvistas turės už grotų praleisti dvejus metus ir aštuonis mėnesius, nes pažeidė 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. A. Navalnas tvirtina, kad tie kaltinimai tebuvo pretekstas jį nutildyti.  

Ši byla Kremliui yra vienas rimčiausių pastarųjų metų iššūkių, kai kuriems Vakarų politikams reikalaujant paskelbti Maskvai naujų sankcijų.

Tačiau A. Navalno įkalinimas taip pat susilpnins Rusijos opozicijos judėjimą, liksiantį be žinomiausio savo veikėjo, kurio padėjėjus taip pat sulaikė policija.

Visgi A. Navalno regioniniam tinklui vadovaujantis Leonidas Volkovas sakė, kad teismui paskelbus verdiktą, „viskas tik prasideda“. 

„Didinsime spaudimą [prezidentui Vladimirui] Putinui... Pasirodys naujų tyrimų, bus organizuojami nauji taikūs mitingai ir eitynės“, – rašė jis platformos „Telegram“ kanale.

„Šiurkštūs sulaikymai“

Dvi dienos po opozicionieriaus arešto jo komanda paskelbė tyrimą apie prabangią, prie Juodosios jūros esančią valdą, kuri, A. Navalno teigimu, V. Putinui buvo perleista pasinaudojant milijardo dolerių vertės schema, finansuota jo artimų sąjungininkų, vadovaujančių valstybinėms įmonėms.

Tyrimas buvo paskelbtas drauge su „YouTube“ vaizdo įrašu, kuris buvo peržiūrėtas daugiau kaip 100 mln. kartų.

A. Navalno areštas ir šis tyrimas paskatino dešimtis tūkstančių rusų du savaitgalius iš eilės išeiti į gatves protestuoti. 

Opozicijos protestus stebinti nepriklausoma grupė „OVD Info“ trečiadienį pranešė, kad per tuos mitingus ir demonstracijas po antradienio teismo verdikto policija sulaikė daugiau kaip 10 tūkst. asmenų.     

„OVD Info“ analitikas Grigorijus Durnovo naujienų agentūrai AFP sakė, kad daugeliui sulaikytųjų tenka patirti „sunkias sąlygas“. Anot jo, valdžia sąmoningai vykdo „šiurkščius sulaikymus“ ir talžo protestuotojus.  

G. Durnovo pažymėjo, kad „OVD Info“ teisininkams, nemokamai teikiantiems teisinę pagalbą protestuotojams, neleidžiama patekti į sulaikymo centrus.

Valdžia „atvirai demonstruoja, kad advokatas laikomas pažeidėjo bendrininku“, sakė jis.

Atkartodamas per pastaruosius protestus sulaikytų žmonių socialiniuose tinkluose paskelbtus liudijimus, D. Durnovo sakė, kad sulaikymo centrai Maskvoje perpildyti. 

Antradienį Tyrimų komiteto, tiriančio sunkius nusikaltimus, vadovas nurodė atlikti patikrinimus dėl sulaikytų vyrų ir išsiaiškinti, ar jie yra atlikę privalomąją karo tarnybą. Rusijoje karo tarnyba privaloma visiems 18–27 metų vyrams. 

A. Navalno areštas ir brutalūs policijos veiksmai prieš protestuotojus sulaukė griežto tarptautinių žmogaus teisių gynimo organizacijų ir Vakarų šalių, tarp jų Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės bei Prancūzijos, pasmerkimo.

„Vykdydama savo vendetą prieš Navalną ir jo šalininkus, Rusijos valdžia išsklaidė paskutinius teisingumo ir pagarbos žmogaus teisėms regimybės likučius“, – antradienį išplatintame pareiškime pažymėjo „Amnesty International“.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Bijo Navalno!!!

o

o portretas
kodel nieko nerasot kas darosi jav ka suzinome tai per you t rusu kalba parodo visa bidono valdymo pasekmes kurios kazkodel slepiamos nuo zmoniu tik varot isvien ta politsuda kuris visiems igriso kartu su visais jusu pajacais?...

Anonimas

Anonimas portretas
Nusisvilpt ant ju visu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių