Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė išjudino Radą

2008-12-03 09:00

Susiimti ir pradėti dirbti Ukrainos parlamentui padėjo ekonominė krizė. Šalies vadovas Viktoras Juščenka siūlo parlamentarams pamiršti nesutarimus ir tęsti dirbą.

"Didėjant finansų krizei rengti pirmalaikius Aukščiausiosios Rados rinkimus netikslinga. Dabar parlamentas turi visą dėmesį sutelkti į ekonomikos bėdų sprendimą", – pirmadienio vakarą sakė rudenį įsaką paleisti Radą pasirašęs V.Juščenka. Sprendimą dėl pirmalaikių rinkimų prezidentas priėmė po to, kai faktiškai iširo valdančioji koalicija. Vėliau įsakas buvo sustabdytas, kad Aukščiausioji Rada priimtų kelis įstatymus, būtinus finansų krizei įveikti. Netrukus po to Ukrainai pavyko gauti iš Tarptautinio valiutos fondo 16,5 mlrd. JAV dolerių (44,88 mlrd. litų) paskolą.

Tiesiogiai transliuojamoje laidoje kalbėjęs V.Juščenka pareiškė, kad dabar Aukščiausioji Rada turi išsirinkti naują pirmininką, kuris galėtų pasirašyti įstatymus ir, pirmiausia, kitų metų biudžetą. Ankstesnis parlamento pirmininkas Arsenijus Jaceniukas buvo atleistas. "Ar šiandien galime atnaujinti parlamento darbą? Manau, taip, – sakė V.Juščenka. – Mums reikia rasti kandidatą, kuris netemptų parlamento į vieną ar kitą pusę, o remdamasis kompromisų sistema vadovautų kasdieniam, normaliam parlamento darbui."

Tačiau, ekspertų nuomone, prezidento optimizmas nepagrįstas. Ar artimiausiomis dienomis parlamente bus sudaryta tvirta dauguma, anot jų, parodys balsavimas dėl naujo pirmininko paskyrimo. Gali būti, kad šį kartą premjerės Julijos Tymošenko blokas liks opozicijoje. Mat kaip kandidatas į Aukščiausiosios Rados pirmininko postą minimas Ivanas Pliuščius, kuris turi artimų ryšių ir su prezidentu, ir su Viktoro Janukovičiaus vadovaujama prorusiška Regionų partija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų