Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė privertė prekiauti organais

2009-05-11 09:00

Išgyventi krizę ispanams tampa vis sunkiau. 17 proc. siekiantis nedarbas kai kuriems žmonėms nepaliko kitos išeities, kaip tik parduoti savo organus.

Anksčiau prekyba organais dažniausiai buvo minima kalbant apie Azijos bei Lotynų Amerikos vargšus. Šį kartą kalbama apie Vakarų Europą. Interneto svetainėse jau galima aptikti nemažai ispanų, kurie skelbiasi, kad yra pasiryžę parduoti savo inkstus tam, kam reikia. Nors net skelbti apie parduodamą organą Ispanijoje yra neteisėta.

42 metų Sergio tvirtino, kad už inkstą jam siūloma 22 tūkst. eurų (apie 75,9 tūkst. litų). Šie pinigai, anot keturių vaikų tėvo, padėtų išgyventi jo šeimai. Parduodamu inkstu susidomėjo pora iš Vokietijos. Jo reikia penkerių metų sūnui, kuris negavęs reikiamo organo po penkerių metų mirs. Jeigu testai parodys, kad inkstas vaikui tiks, operacija įvyks trečiojoje šalyje, mat ES įstatymai draudžia prekybą organais.

Bedarbiu tapęs Alberto turi du mažamečius vaikus. Valensijoje gyvenantis vyras bijo, kad greitai atsidurs gatvėje, nes nebeturi iš ko mokėti būsto paskolos. "Bankas mane spaudžia. Jeigu galėčiau sugalvoti, kaip kitaip prasimanyti pinigų, tai ir padaryčiau", – sakė jis. Didžiausia Alberto baimė – patekti į nusikaltėlių rankas. Tokiu atveju jis prarastų inkstą ir negautų jokių pinigų. Inkstą ispanas parduotų už 160 tūkst. eurų (apie 552 tūkst. litų), tačiau mažiausiai pusę sumos jis nori gauti iš anksto. Pasiūlymu, anot jo, kol kas niekas nesusidomėjo.

Prekyba žmonių organais klesti Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Čia pinigų turintys asmenys įsigyti inkstą gali vos už 1,5 tūkst. eurų (5175 litų ). Ispanijoje, kaip ir kitose ES šalyse, anot ekspertų, kainos yra didesnės, nes prekiauti jais draudžiama, be to, ir europiečių organai, kaip manoma, yra sveikesni. Tačiau krizei vis gilėjant, net ir čia žmonių organai gali pigti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų