Krokodilų fermos vertybė – skaisti reptilijų oda

  • Teksto dydis:

Žvelgiant į vidurinei klasei prieinamų aprangos parduotuvių asortimentą, atrodo, kad gyvūnų teisių gynėjai pagaliau yra išgirsti. Vis daugiau didžiųjų mados namų atsisako kailių ar egzotiškų gyvūnų odos, tačiau kai kurios kompanijos skelbiasi pasirinkusios, jų požiūriu, etišką sprendimą: žaliavų rankinėms, batams ar diržams užsiaugina pačios.

Perėjimo subtilumai

Banalusis ir labai nehumaniškas jauniklių lyties klausimas svarbus ne tik galvijų augintojams. Patinai labiausiai geidžiami ir Australijos Šiaurės Teritorijoje, Kulibos krokodilų fermoje. Kasmet apylinkėse surenkama apie 4 000 šių reptilijų kiaušinių, kurie atgabenami į čia įsikūrusią krokodilų veisyklą. Ji priklauso koncernui LVMH – tokius mados namus kaip "Louis Vuitton", "Christian Dior", "Fendi" ir kt. valdančiam  Prancūzijos gigantui.

Kuriame iš perinamų kiaušinių vystosi vyriškajai krokodilų bendruomenei atstovaujantys mažyliai, galima nustatyti dar inkubacijos pradžioje. Vis dėlto rūpesčio nestokoja nė vienas grobuonies kiaušinis. Gamtos paradoksas, tačiau vieno grėsmingiausių roplių organizmas gyvenimo pradžioje yra ypač jautrus. Patalpose, kur laikomos dėžės su krokodilo kiaušiniais, turi būti palaikoma pastovi temperatūra – 33 laipsniai šilumos.

"Mums reikia patinų, nes jie auga greičiau", – žurnalistams aiškina fermos vadybininkas Benas. Šiaurės Australijoje laisvėje (ir fermose) gyvenančių briaunagalvių krokodilų – didžiausių krokodilų būrio atstovų pasaulyje – patinai gali pasiekti apie 6 m ilgį, patelės perpus mažesnės.

Apžiūrėdamas dėžes, Benas atranda keletą ką tik išsiritusių krokodiliukų. Nors mažyliai dar visai bejėgiai, tačiau jau demonstruoja savo grėsmingą būdą – skleidžia riksmus. Tiesa, ne tam, kad atbaidytų numanomą priešą: taip krokodiliukai kviečia savo gentainius greičiau lukštentis. Tad unisonu trekšintys kiaušinių lukštai – ne koks surežisuotas pramoginių filmų apie šiuos plėšrūnus vaizdelis, bet realybė.

Prioritetas – tobula oda

Vienu ypu pasaulį išvydę fermos krokodilai keliauja į uždaras talpyklas, iš dalies pripildytas vandens. Čia suburti nemenkomis 30–40 jauniklių grupelėmis jie šešiskart per savaitę gauna po porciją maltos kengūrienos.

Tokia nerūpestinga vaikystė trunka maždaug devynis mėnesius. Grėsmės aplinkiniams grobuonys nekelia – ferma yra atokiai nuo gyvenamųjų teritorijų, o lietaus sezono metu, t.y. nuo lapkričio iki kovo, apskritai pasiekiama tik sraigtasparniu.

Mažųjų plėšrūnų gyvenimo sąlygos – idealios, nes, be masės, augintojams labiausiai rūpi krokodilų oda. "Bamba gerai sugijo, pradėjo formuotis žvyneliai", – rūpestingai aiškina Benas.

Jei nežinotum, kad ilgainiui krokodilų likimas – reinkarnuotis į prabangos prekę, galėtum pagalvoti, kad šių reptilijų namų tikslas – pagausinti beišnykstančių padarų populiaciją, o ne stileivų galanterinis alkis. Švelni, bet tvirta briaunagalvių krokodilų papilvės oda, išmarginta elegantišku žvynelių raštu, – ideali medžiaga rankinėms.

Švelni, bet tvirta briaunagalvių krokodilų papilvės oda, išmarginta elegantišku žvynelių raštu, – ideali medžiaga rankinėms.

Trečiuosius, paskutinius, gyvenimo metus ropliai praleidžia atskirose gardeliuose, saugūs nuo kaimynų grybštelėjimų, ir taip užauga idealios odos – be įkandimų ar įbrėžimų.

Sotus ir saugus šių išlepintų grobuonių gyvenimas baigiasi ne po kokios dvikovos su stipresniu priešu, bet banaliai tarsi prieš 10 tūkst. metų žmogaus prijaukintos kiaulės. Galų gale fermos gražuoliai nužudomi kaip naminiai galvijai.

Į nerūpestingą reptilijų rojų iškeliavę plėšrūnai nudiriami, jų oda siunčiama į Singapūre esančią gamyklą, kurią LVMH įsigijo dar 2011 m.

Etika ir prabanga

Nors etiško elgesio su gyvūnais idėjos sulaukia vis daugiau palaikymo ir tampa šiuolaikinio žmogaus pasaulėžiūros norma, prabangių prekių iš egzotiškų gyvūnų odos paklausa ne tokia jau menka. Neseniai trys gyvūnų globos organizacijos "Peta" aktyvistės, dėvėdamos tik bikinius ir krokodilo kaukes, protestavo priešais "Hermès" parduotuvę Sidnėjaus centre.

"Kiekvienam iš krokodilo odos pagamintam krepšiui, batui ar diržui labai inteligentiškas ir jautrus gyvūnas laikomas nelaisvėje, pasmerkiamas siaubingam gyvenimui ir daugybei kančių", – sako aktyvistė Aleesha Jones.

Tokį požiūrį palaiko ir tokie mados milžinai kaip "Chanel", "Gucci", "Armani", "Versace" ir "John Galliano", prieš keletą metų viešai pareiškę apsieisiantys be egzotiškos žaliavos – krokodilų ir gyvačių odos.

Tačiau kitoje barikadų fronto pusėje likęs mados verslas kol kas renkasi trečiąjį kelią ir, kaip teigia agentūros AFP cituojamas LVMH aplinkos apsaugos departamento atstovas Alexandre'as Capelli, savo koncerno prekės ženklams suteikia laisvę naudoti šias medžiagas, o klientams – laisvę pirkti. Šios laisvės, regis, skubama atsisakyti ne taip sparčiai, kaip to norėtų "Peta" aktyvistai.

Egzotiškos žaliavos tiekimu besirūpinantys LVMH ir "Hermès" atstovai prieš dešimtmetį ėmė ypač aktyviai lankytis Australijoje. Šiandien koncernui priklauso dauguma Žaliajame žemyne esančių krokodilų fermų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visi

visi portretas
nora i kaprizai ir karai tik per bobas?...

Anonimas

Anonimas portretas
Ir viskas dėl tų kvailų moterų užgaidų....kas pasakė, kad protu jos prilygsta vyrams ? Stebint jų kaprizus, madas ir kitokius kvailiojimus, tikrai sunku tuo patikėti...

O tai

O tai portretas
Nulupa oda o kas liko kur panaudoja?kaip maista kitiems augintiniams?ar fifoms ir ju dzoniams ant kosmetiniu muiliuku sueina?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių