Pereiti į pagrindinį turinį

Iš kur atsirado paslaptinga dėmė?

2012-08-10 23:59
Iš kur atsirado paslaptinga dėmė?
Iš kur atsirado paslaptinga dėmė? / "Scanpix" nuotr.

Pati pirmoji nuotrauka, kurią marsaeigis "Curiosity" padarė nusileidęs ant Marso paviršiaus, sujaudino mokslinės fantastikos mėgėjų protus.

Nedidelės raiškos nuotraukoje matomas paslaptingas objektas – neaiškios formos dėmė, pakilusi virš horizonto. Atsižvelgus į atstumą, per kurį daryta nuotrauka, objektas turėtų būti nemažas. Dar paslaptingesnis atrodo faktas, kad kitoje šios Marso dalies nuotraukoje, darytoje po dviejų valandų, jokios dėmės nėra.

Entuziastai puolė juokauti, kad marsietis iš Herberto Wellso "Pasaulių karo" pastebėjo atvykėlius iš Žemės ir skubėdamas savo trimis kojomis spėjo pasislėpti. Internete pasipylė diskusijos ir versijos – nuo optinių efektų iki tiesiog purvino objektyvo.

Tačiau abejones išsklaidė specialistai, išnagrinėję nuotraukas iš Marso orbitos. Palydovai nufotografavo visus besileidžiančio aparato elementus. Į pietryčius nuo "Curiosity" nusileido šiluminis ekranas, atsiskyręs nuo marsaeigio dar iki nusileidimo, kad šis galėtų išskleisti savo navigacijos radarą. Už 600 m į šiaurės vakarus nukrito variklis, lėtinęs marsaeigio kritimą paskutinėmis nusileidimo sekundėmis. Jo sukeltą dulkių debesį tikriausiai ir užfiksavo viena iš 17-os marsaeigio kamerų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų