Kuriam politikui Prancūzijos dešinieji bus palankūs?

Fracois Fillonas ar Alainas Juppe – kuriam politikui tradiciniai Prancūzijos dešinieji suteiks kandidato į prezidentus titulą? Ir kuriam iš jų kitąmet tikriausiai teks grumtis su Marine Le Pen?

Iki pirminių Respublikonų partijos kandidatų rinkimų atrodė, kad buvęs Prancūzijos lyderis Nicolas Sarkozy turi daugiausia galimybių, o ir noro vėl grumtis dėl Eliziejaus rūmų šeimininko vardo, nors ir yra skaldanti figūra, be kita ko, niekaip neišsikapanojanti iš korupcijos skandalų liūno.

Deja, šios prognozės neišsipildė. Antrajame pirminių respublikonų partijos kandidato rinkimų ture kausis buvęs N.Sarkozy pavaldinys F.Fillonas, kuris pirmajame rate netikėtai tapo laimėtoju bei politikos veteranas A.Juppe, likęs antras.

Kalbant apie vidaus politiką, abiejų kandidatų pažiūros daugiau ar mažiau yra panašios: abu jie pasisako už dideles socialines ir ekonomines reformas, tarp jų – 35 valandų darbo savaitės panaikinimą, pensinio amžiaus ilginimą (iki 65 metų), mokesčių naštos palengvinimą ir valstybės išlaidų apkarpymą.

Tiesa, skiriasi požiūriai dėl to, kaip reikėtų taupyti: F.Fillonas tvirtina, kad per penkerius metus reikėtų atsisakyti net 500 tūkst. darbo vietų viešajame sektoriuje, o A.Juppe siūlo atsisakyti apie 200–300 tūkst. darbo vietų viešajame sektoriuje.

Apie religinių bendruomenių teises F.Fillonas kalba gana aštriai ir savo teiginiais kažkiek primena M.Le Pen. A.Juppe dėlioja mintis nuosaikiau. Pavyzdžiui, F.Fillonas norėtų visoje Prancūzijoje įvesti draudimą dėvėti musulmoniškus visą kūną dengiančius kostiumėlius – burkinius, o A.Juppe nepritaria nacionaliniam burkinių draudimui.

Kita vertus, abu politikai sutinka, kad reikia riboti imigraciją į šalį ir nuožmiai kovoti su ekstremistais, veikiančiais tiek Prancūzijoje, tiek užsienyje.

Užsienio politikoje – didžiausia takoskyra: F.Fillonas siūlo stiprinti Prancūzijos ryšius su Maskva ir panaikinti sankcijas Rusijai dėl Krymo aneksijos. Be to, jis norėtų įtraukti Rusiją į JAV vadovaujamą kovos su "Islamo valstybe" koaliciją kartu su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu. F.Fillono teigimu, Prancūzijai reikėtų stiprinti ryšius su Iranu, suformuoti euro zonos vyriausybę ekonomikos politikai harmonizuoti ir siekti Prancūzijos suverenumą gerbiančios "nacionalinių valstybių Europos".

A.Juppe kritikuoja Rusijos aviacijos vykdomą bombardavimą Sirijos Alepo mieste ir Maskvos paramą B.Assado režimui. Tačiau ir jis siūlo reformuoti ES siekiant sumažinti Bendrijos biurokratiškumą, taip pat jis pasisako už Europos šalių bendradarbiavimo stiprinimą gynybos srityje.

Po "Brexit" referendumo ir respublikono Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose nemažai kas Prancūzijoje kalba, kad M.Le Pen gali tikėtis pergalės prezidento rinkimuose, nors iki šiol NF lyderės galimybės vertintos gana skeptiškai. Rytoj paaiškės, kas mes politikei iššūkį kitąmet – ar tai bus F.Fillonas, ar A.Juppe.


Šiame straipsnyje: Prancūzijarinkimaidešinieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių