Pereiti į pagrindinį turinį

Kvaišalų voratinklyje – nauja gija

Kitoje Atlanto pusėje prasidėjus tikram karui su narkotikų karteliais, kvaišalų prekeiviai atrado naują saugią užuovėją – Vakarų Afrikos šalis.

Atsiveria nauji keliai

Meksikoje į kovą stojo kariuomenė, nuošalėje neliko ir Jungtinės Valstijos, pažadėjusios visokeriopą pagalbą. Tačiau narkotinių medžiagų augintojai ir prekeiviai imasi naujų gudrybių, ieško kitų maršrutų kvaišalams gabenti. Pagalbos ranką jiems ištiesė Vakarų Afrikos šalys, kuriose karaliauja nusikalstamumas ir korupcija.

Jis buvo nepagaunamas. Ilgu metus šis vyras grublėta oda ir didelėmis akimis užtikrino patikimą narkotikų gabenimą per Šiaurės Gvinėją. Kokaino pilni lėktuvai skraidydavo į Boke oro uostą iš kaimynės Bisau Gvinėjos, vadinamos pirmąja Afrikos narkotikų šalimi. Narkotikų barono operacijų saugumą užtikrindavo jo vadovaujami "raudonųjų berečių" būriai.

Gruodį mirusio Gvinėjos prezidento sūnus Ousmane‘as Conté, kaip ir kiti prekeiviai narkotikais, gyveno prabangiai ir nevaržomai. Jis mėgo vakarėlius, išbandydavo savo produktą, gausiai vartojo alkoholį. Vyriškio pažįstami pasakojo, kad jis labai vikraus būdo.

Ankstyvą rytą į O.Conté vilą Gvinėjos sostinėje Konakryje įsiveržė kariškiai, suėmė šeimininką ir išsivežė. Jis prisipažino gabenęs narkotikus, bet neigė esąs narkobaronas, susijęs su Kolumbijos karteliais.

Gvinėja, kur netgi šalies vadovo šeima įsivėlė į prekybą narkotikais, nėra išimtinis pavyzdys. Pietų Amerikos narkotikų karteliai skverbiasi į Vakarų Afriką ir atveria naujus maršrutus, kuriais kvaišalai iš Kolumbijos, Peru ir Bolivijos plantacijų keliauja į Europą.

Prekeiviai narkotikais nesutramdomi

Prieš penkerius metus per Vakarų Afriką buvo gabenama labai menka dalis narkotikų. Dabar per šį regioną kasmet praplaukia 50 t kvaišalų, kurių vertė siekia 1,4 mlrd. svarų sterlingų (5,4 mlrd. litų). Interpolo duomenimis, maždaug du trečdaliai Europoje parduodamo kokaino atkeliauja per Vakarų Afriką.

"Iš visos Vakarų Afrikos gauname pranešimų apie Lotynų Amerikos gyventojų areštus, – britų dienraščiui "The Times" pasakojo Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikaltimų prevencijos biuro atstovybės Senegale darbuotojas Antonio Mazzitelli. – Jie naudojasi laivais, mažais ir dideliais lėktuvais, motorinėmis valtimis, visureigiais. Prekeivių narkotikais fantazijai nėra ribų."

Lotynų Amerikos karteliai Vakarų Afrikoje dirba su vietos nusikaltėlių grupuotėmis ir korumpuotais pareigūnais. Kai kurie kariškiai, muitinės ir policijos pareigūnai kyšius priima narkotikais.

Narkotikai graužia valstybių pamatus

Per Vakarų Afriką – vieną skurdžiausių regionų visame pasaulyje – keliaujantis didelis narkotikų srautas žlugdo šio regiono šalių ekonomiką ir gramzdina jas į korupcijos liūną. Gvinėja tėra viena iš kelių dešimčių Vakarų Afrikos šalių, kuriose karaliauja suirutė ir skurdas. Dalis jų tik bando atsitiesti po kruvinų pilietinių karų dėl deimantų ir kitų vertingų išteklių kontrolės.

Ekspertai įspėja, kad kokainas gali pakurstyti naujus neramumus. "Dėl prekybos narkotikais didėja nusikalstamumas, – aiškino organizacijos "Human Rights Watch" Vakarų Afrikos ekspertė Corinne Dufka. – Nusikaltėliai, susižeriantys gausybę pinigų, gali sužlugdyti valstybes."

"Vakarų Afrika šiandien yra tranzito regionas, tokia anksčiau buvo Centrinė Amerika, – sakė A.Mazzitelli. – Karuose dėl narkotikų Meksikoje kasmet žūva 6 tūkst. žmonių. Toks, o gal dar baisesnis likimas laukia ir Vakarų Afrikos šalių."

Užmirštas kovos frontas

Pastaraisiais metais įvairių šalių teisėsauga ėmė aktyviai stebėti narkotikų kelius per Karibų jūrą ir Atlanto vandenyną. Neseniai JAV ir Meksikos teisėsauga sulaikė 52 kartelio "Sinaloa" narius. Iš viso per milžinišką operaciją prieš meksikiečių prekeivius narkotikais jau suimti 755 žmonės. Bet džiaugdamiesi šiomis pergalėmis, teisėsaugos pareigūnai kol kas negali užkirsti kelio narkotikų gabenimui per Afriką. Net jeigu prekeiviai įkliūva nusikaltimo vietoje, 80 ar 90 proc. atvejų jiems pavyksta išsisukti, sakė A.Mazzitelli. O.Conté areštas tėra retas šviesos spindulys tamsioje karalystėje.

Grėsmė visam pasauliui yra ne tik Vakarų Afrika. Tarptautinė narkotikų kontrolės valdyba naujausioje metinėje ataskaitoje Rytų Afriką pavadino pagrindiniu kanalu, kuriuo iš pietvakarių Azijos gabenamas heroinas.


Narkotikų bumas Europoje

Kokaino vartojimas auga visame pasaulyje. Senajame žemyne per pastarąjį dešimtmetį narkomanų skaičius išaugo trigubai. Šiandien 4 mln. europiečių nuolat vartoja kokainą, už gramą mokėdami iki 50 svarų sterlingų (190 litų). Kokaino bumas Europoje labai traukia Pietų Amerikos kartelius, kurie kontroliuoja pasaulinę prekybą narkotikais.

Pagrindiniai narkotikų vartai į Europą yra Ispanija, bet prekeiviams taip pat talkina italų Kalabrijos mafija, Airijos ir Balkanų šalių gangsteriai.

Ispanijos pasienio pareigūnai netoli Kanarų salų ketvirtadienį sulaikė laivą "Dona Fortuna" ir jame aptiko 5 t kokaino. Krovinio vertė siekia 250 mln. eurų (860 mln. litų). Visi penki įgulos nariai yra Venesuelos gyventojai. Policija įtaria, kad jie plaukė į Ispanijos Galisijos regioną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų