Kyjivas ir Sofija susitarė bendradarbiauti

Per abiejų šalių vadovų derybas Kyjive Ukraina ir Bulgarija susitarė dėl glaudaus karinio ir ekonominio bendradarbiavimo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas aptarė sankcijų spaudimą Rusijai ir bendradarbiavimą Europos Sąjungos lygiu, ketvirtadienio vakarą per vaizdo kreipimąsi sakė Ukrainos vadovas.

„Labai svarbus susitarimas yra dėl mūsų karinės technikos remonto Bulgarijos gamyklose“, – sakė V. Zelenskis. „Kitas klausimas, dėl kurio susitarėme, yra Ukrainos elektros tiekimas Bulgarijai ir Transbalkanų dujotiekio naudojimas kartu su Bulgarija“, – sakė V. Zelenskis.

Trečiadienį Rusijos valstybinė bendrovė „Gazprom“ pranešė sustabdžiusi dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai, nes abi šalys nepakluso Maskvos reikalavimui mokėti už dujas rubliais.

V. Zelenskis ir K. Petkovas taip pat susitarė, kad Kyjivas galės naudoti Bulgarijos Varnos uostą žemės ūkio produktų eksportui iš Ukrainos. Rusijai kontroliuojant arba blokuojant visus Ukrainos uostus, Kyjivas turi ieškoti alternatyvių maršrutų.

Prieš K. Petkovo kelionę į Kyjivą Sofijoje kilo karštas ginčas. Maskvai draugišku laikomas prezidentas Rumenas Radevas prieštaravo vizitui, o tarp valdančiųjų esantys socialistai taip pat atsisakė būti į Kyjivą vykstančioje delegacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių