Laikas susimokėti

Skolas grąžina tik bailiai – tokį naują šūkį ant banknotų galėtų išspausdinti narsioji Amerika. Šią savaitę garsiajam Niujorko laikrodžiui, rodančiam valstybės skolą, pritrūko skaitmenų, ir kai suma viršijo 10 trln. JAV dolerių, jis vėl pradėjo skaičiuoti nuo nulio.

Skolinimasis yra vienas iš JAV ekonomikos variklių. Per pastaruosius ketverius metus amerikiečiai atprato mokėti. Kredito kortelės milijonams žmonių leido įgyvendinti savo svajones: prisipirkti namų, automobilių ir kitokio turto. Milžiniškas vartojimas tapo vienas svarbiausių JAV ekonomikos bumo veiksnių.

Tačiau beribės galimybės užmigdė amerikiečių saiką bei sąmoningumą, ir jie pradėjo vartoti daugiau, negu sugeba pagaminti, stumdami savo šalį ir visą pasaulį link finansų krizės.

Nuo saiką praradusio statistinio amerikiečio su plyštančiais žandais nedaug skiriasi ir valstybė, sugebanti netgi kariauti "į skolą". Demokratijos sklaida ginklais gerokai prisidėjo prie to, kad Jungtinių Valstijų skola jau viršijo 10 trln. dolerių. Kitaip tariant, kiekvienas amerikietis skolingas maždaug 30 tūkst. dolerių. Tai nemenka suma šaliai, kurios metinis bendras vidaus produktas sudaro 14 trln. dolerių.

Netikėtai suvokusi, kad skolas vis dėlto reikia grąžinti, Amerika sudrebėjo. Prezidento George'o W.Busho administracija buvo priversta priimti ekonomikos gelbėjimo planą, kuris kainuoja 700 mlrd. dolerių. Nereikalingų pinigų biudžete jau seniai nėra, tad šią sumą vėl reikės skolintis. Tik kažin, ar atsiras daug norinčių kredituoti milžiniškose skolose paskendusią ir finansų krizės ištiktą valstybę.

Galbūt mokesčių mokėtojai veltui piktinasi – pinigai bus pasiskolinti, o ne paimti iš jų kišenės. Tačiau sąmoningesni amerikiečiai supranta, kad visa skolos našta guls ant jų vaikų ir anūkų pečių.


Šiame straipsnyje: skola

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių