Latvija iki gegužės vidurio pratęsė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija

Latvija antradienį nusprendė iki gegužės 10 dienos pratęsti nepaprastąją padėtį su Baltarusija besiribojančiuose pietrytiniuose rajonuose, kur padėtis tebėra įtempta dėl neteisėtų migrantų antplūdžio.

Ši priemonė galios Ludzos, Kraslavos ir Aukštutinės Dauguvos savivaldybėse, taip pat Daugpilio mieste.

Nepaprastoji padėtis dėl migracijos krizės pasienyje su Baltarusija buvo įvesta praėjusių metų rugpjūtį ir vėliau buvo pratęsta iki vasario 10-osios.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo 2021-ųjų rugpjūčio 10-osios pasieniečiai užkirto kelią iš viso 5 506 bandymams neteisėtai patekti į Latviją iš Baltarusijos.

Pasak ministerijos, padėtis gruodį tapo sudėtingesnė pasikeitus atvykėlių taktikai: dabar jie mėgina kirsti sieną nedidelėmis 3–12 žmonių grupėmis kelis kartus per parą ir įvairiose vietose.

Vis tik vidaus reikalų ministrė Marija Golubeva nurodė, kad jeigu situacija pagerės, nepaprastoji padėtis galėtų būti atšaukta iki gegužės 10-osios.

VRM vertinimu, šios priemonės pratęsimas trims mėnesiams atsieis valstybei 3,9 mln. eurų. Dalį išlaidų planuojama padengti užsienio paramos lėšomis.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tokius kaltinimus neigia ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančias ES nares – Latviją, Lietuvą ir Lenkiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių