Latvijos vyriausybė ruošiasi svarstyti apribojimus keliautojams iš Lietuvos

Latvijos vyriausybė penktadienį numato svarstyti, kokius apribojimus įvesti keliautojams iš Lietuvos ir Estijos dėl didesnio sergamumo koronavirusu.

Ministrų kabineto posėdis numatomas 15 valandą.

Latvijos sveikatos apsaugos ministrė Ilzė Vinkelė sakė, kad ypatingos sąlygos kelionėms po Baltijos šalis bus parengtos asmenims, besimokantiems ar dirbantiems kaimyninėse valstybėse.

Anot jos, griežtesni kelionių suvaržymai leis neįvesti naujų apribojimų šalies viduje.

„Galime priimti sprendimą dėl laisvesnių santykių su kaimynėmis, bet tai didina riziką, kad augant sergamumo rodikliams turėsime įvesti griežtesnius suvaržymus šalies viduje, o to, mano nuomone, mūsų visuomenė tikrai nenorėtų, nes dabar gyvename beveik normalų gyvenimą su labai nedideliais apribojimais“, – sakė I. Vinkelė Latvijos radijui.

Apribojimai Lietuvai ir Estijai gali būti įvesti, nes sergamumo rodikliai pasiekė arba priartėjo prie numatytos ribos, kada griežtinamas atvykimas – 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Tikslūs duomenys turėtų paaiškėti penktadienį popiet.

I. Vinkelė teigia, kad didesnį sergamumą Lietuvoje ir Estijoje galėjo lemti tai, jog šios šalys pernelyg laisvai leido tarptautines keliones.

Prieš kelis mėnesius atidarydamos tarpusavio sienas, Latvija, Lietuva ir Estija susitarė dėl griežtų taisyklių savo gyventojams, keliaujantiems už Baltijos valstybių ribų, bet Estija ir Lietuva ėmė „vienašališkai, net neinformavusios Latvijos“, nesilaikyti šių taisyklių, sakė I. Vinkelė.

„Jie pradėjo daug laisviau skraidyti,... įvedė daug daugiau kontrolės formalumų, kurie atrodo griežti, rūstūs ir patinka politikams, bet nėra labai naudingi epidemiologinio saugumo požiūriu, ir štai dabar matome rezultatus“, – kalbėjo ministrė.

Jos vertinimu, Lietuvoje ir Estijoje politiniai argumentai nusvėrė specialistų nuomonę.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį sakė, kad su Latvijos vyriausybe buvo diskusijų dėl skrydžių iš paveiktų šalių, tačiau teigė manantis, kad priekaištai nepagrįsti.

„Vienintelė gal tokia pastaba – dėl skrydžių iš paveiktų šalių, bet pas mus tvarka dėl tų, kurie atvyksta iš paveiktų šalių, yra labai griežta, žmonės turi izoliuotis, turi atvykti ir su testais nesenesniais kaip 72 val., jei tai yra ne mūsų piliečiai, mūsų piliečiai gali pasidaryti čia“, – sakė A. Veryga.

„O dėl kažkokių ypač griežtų priemonių, tai nežinau, apie ką latviai kalba, nes dvi priemones, matyt, galima įvardinti, ko neturime mes, o turi latviai – dviejų metrų atstumas, distancijos laikymasis, pas mus yra švelnesnis, daug kur nustatytas vieno metro atstumas, o kita priemonė – naktinių viešojo maitinimo darbo laikas, pas juos tokios įstaigos gali dirbti iki 24 val.“, – sakė Lietuvos ministras.

Oficiali statistika rodo, kad Latvijoje koronavirusas plinta lėčiausiai Europos Sąjungoje. Geresnius rodiklius už Lietuvą ir Estiją turi Suomija, o kitose šalyse susirgimų yra daugiau. Prasčiausia situacija ES yra Ispanijoje, kur pastarąsias dvi savaites užfiksuota 231 atvejis 100 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių