Lenkija atšaukė Izraelio delegacijos vizitą dėl kompensacijų už žydų prarastą turtą

  • Teksto dydis:

Lenkijos vyriausybė atšaukė pirmadieniui suplanuotą Izraelio delegacijos vizitą sakydama, jog paskutinę minutę Izraelio vyriausybė padarė pakeitimų, rodančių, kad per susitikimą numatoma aptarti žydų nuosavybės sugrąžinimo klausimą.

Izraelio delegacijai turėjo vadovauti Izraelio socialinės lygybės ministerijos generalinis direktorius Avi Cohenas-Scali (Avis Koenas-Skalis), pranešė Lenkijos Užsienio reikalų ministerija, apie sprendimą atšaukti vizitą paskelbusi sekmadienį.

Remiantis URM pranešimu,„Izraelis paskutinę minutę padarė delegacijos sudėties pakeitimų, rodančių, jog svarbiausi derybų klausimai bus susiję su turto grąžinimu“.

Žydams priklausiusio turto grąžinimo klausimas Lenkijoje yra opus, ypač ruošiantis artėjantiems šį mėnesį numatytiems Europos Parlamento rinkimams ir rudenį įvyksiantiems visuotiniams rinkimams.

Lenkijoje anksčiau gyveno iki 3,3 mln. žydų ir didelė dalis jų buvo nužudyti nacių per Holokaustą. Jų turtą naciai išgrobstė, o  vėliau jį nacionalizavo komunistinis režimas. Tuo metu Pasaulio žydų turto sugrąžinimo organizacija (World Jewish Restitution Organization) siekia kompensacijų už žydų prarastą turtą.

Varšuvoje šeštadienį tūkstančiai nacionalistų  dalyvavo eitynėse į JAV ambasadą, protestuodami prieš Vašingtono daromą spaudimą Lenkijai išspręsti restitucijos problemą.

Per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija patyrė didelių materialinių nuostolių, todėl  protestuotojai tvirtina, kad neteisinga iš Lenkijos reikalauti atlyginti nukentėjusiems žydams, nes pati Lenkija nėra sulaukusi atitinkamos kompensacijos iš Vokietijos.

Tačiau žydų organizacijos vadovas Gideonas Tayloras (Gideonas Teiloras) pirmadienį naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad jo organizacijos kampanija yra dažnai suprantama neteisingai ir kad ja manipuliuojama, siekiant politinių priežasčių.

„Realiai Lenkija tikrai buvo nukentėjusi šalis. Tačiau dabar kalbame ne apie turtą, kurį konfiskavo naciai. Kalbame apie turtą, konfiskuotą komunistinės vyriausybės po karo, po Holokausto, – kalbėjo G. Tayloras. – Mes neprašome to, ką paėmė vokiečiai. Siekiame kompensacijos už tai, ką paėmė Lenkija, ir manau, kad šis klausimas pralaimėtas.“

Lenkija yra vienintelė Europos Sąjungos valstybė, nepriėmusi įstatymo, reguliuojančio per karą ir komunistinio režimo laikais prarasto turto sugrąžinimą arba kompensacijas už jį. Virtinė Lenkijos vyriausybių sakė negalinčios finansiškai sau to leisti.

Lenkijos dešiniųjų vyriausybė žada kelti savo reikalavimus Vokietijai ir tvirtina neketinanti mokėti kompensacijų jų reikalaujantiems žydams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Musu "pusbroliai"-bravo jiems neprimes taip paprastai ,kaip musu valstybei.Bravo bravo,bravo lenkai parode ,kur ciuckio vieta;;ner cia ko reketuoti ,tai veda prie komfrontacijos ir bereikalingu karu.

...

... portretas
Verks dar Pasaulis per tuos žydus.

Taip

Taip portretas
Naturos kaip sakant nepaslepsi ponai lenkai ir brangus komentatoriai:)
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių