Lenkija pateikė kaltinimus šnipinėjimu per mainus Vakarų su Rusija paleistam kaliniui

  • Teksto dydis:

Lenkija trečiadienį paskelbė, kad jos prokurorai pateikė kaltinimus šnipinėjimu Rusijoje gimusiam vyrui, kuris šio mėnesio pradžioje buvo paleistas iš kalėjimo pagal susitarimą dėl Rusijos ir Vakarų apsikeitimo kaliniais.

Per didžiausią nuo Šaltojo karo laikų apsikeitimą kaliniais Lenkija sutiko paleisti Rusijos ir Ispanijos pilietybes turintį asmenį, kaltinamą šnipinėjimu Maskvos naudai.

Teigiama, kad jis apsimetinėjo laisvai samdomu žurnalistu, nušviečiančiu įvykius Ukrainoje.

Pablo Gonzalezas (Pablas Gonsalesas) rusiškame pase buvo įregistruotas Pavelo Aleksejevičiaus Rubcovo vardu.

Jis gimė Maskvoje, bet būdamas devynerių persikėlė į Ispaniją.

2022 metų vasario 28 dieną Lenkijoje, netoli pasienio su Ukraina, jį sulaikė lenkų žvalgybos tarnybos. P. Gonzalezas buvo laikomas kardomajame kalėjime, kol šio mėnesio pradžioje buvo paleistas per apsikeitimą kaliniais.

Trečiadienį Lenkijos prokurorai pranešė, kad pateikė jam kaltinimus šnipinėjimu Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU naudai.

Prokuratūros paskelbtame pareiškime teigiama, kad jo veikla „apėmė informacijos gavimą ir teikimą, dezinformacijos skleidimą ir operatyvinę žvalgybą“.

Įtariama, kad P. Gonzalezas 2016–2022 metais veikė Varšuvoje ir pietrytiniame Lenkijos pasienio mieste Peremislyje, kuris tapo pagalbos ukrainiečiams centru po to, kai prieš daugiau nei dvejus metus Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Anksčiau prokurorai nurodė, kad vyras iki liepos 31 dienos bus laikomas kardomajame kalėjime, tačiau apie apsikeitimą kaliniais nebuvo užsiminta.

Apie tolesnius veiksmus P. Gonzalezo byloje taip pat nebuvo pranešta.

Mėnesio pradžioje Turkijos sostinės Ankaros oro uoste jis buvo tarp 10 rusų, kurie buvo iškeisti į 16 vakariečių, Kremliaus oponentų ir aktyvistų, kalintų Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių