Lenkijoje – raginimai gelbėti valdančiąją koaliciją

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro pirmadienį paragino valdančiosios koalicijos partijas sėsti prie derybų stalo, kad būtų įveikta krizė, kilusi jos jaunesniosioms partnerėms parlamente balsavus prieš prieštaringai vertinamą gyvūnų teisių įstatymą.

Z. Ziobro „Solidarios Lenkijos“ pasipriešinimas šiam teisės aktui privertė jos vyresniąją partnerę dešiniojo sparno partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) paskelbti perspėjimą, kad valdančioji koalicija byra ir kad gali būti suformuota mažumos vyriausybė.

PiS lyderiai pirmadienį rengia susitikimą dėl vyriausybės ateities.

Prieš pat šį posėdį Z. Ziobro surengė spaudos konferenciją ir pareiškė, kad koaliciją verta išsaugoti, o jis yra pasirengęs deryboms ir kompromisui.

Praėjusią savaitę trijų partijų valdančiosios koalicijos dvi jaunesniosios partnerės atsisakė balsuoti už naują gyvūnų teisių įstatymą, kuris papiktino kailinių žvėrelių augintojus bei košerinių mėsos produktų gamintojus.

Visi parlamentarai iš „Solidarios Lenkijos“ pasipriešino įstatymui, 15 parlamentarų iš kitos koalicijos partnerės – partijos „Sutarimas“ – susilaikė, o du balsavo „prieš“.

Minimo įstatymo projektą pateikęs įtakingas PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, garsėjantis meile katėms, pagrasino pašalinti koalicijos partneres iš vyriausybės per planuojamą vyriausybės pertvarkymą ar net sušaukti pirmalaikius rinkimus.

Kai kurie analitikai ir opozicijos politikai Varšuvoje sako, kad skambūs politiniai pareiškimai yra dalis PiS derybų su dviem mažesniosiomis koalicijos partnerėmis – 19 vietų parlamente turinčia „Solidaria Lenkija“ ir 18 vietų kontroliuojančia partija „Sutarimas“ – dėl vyriausybės pertvarkymo.

Įtampa pastarosiomis savaitėmis išaugo PiS pagrasinus perpus sumažinti šių dviejų partijų kontroliuojamų ministerijų skaičių.

Po ketvirtadienį prasidėjusios sesijos, parėmus liberaliai opozicijai, žemieji parlamento rūmai įstatymą penktadienį priėmė 356 balsais. 75 deputatai balsavo „prieš“, 18 susilaikė.

Įstatymu, kuriam dar turi pritarti Senatas, draudžiama veisti gyvūnus kailiams ir eksportuoti halalinę bei košerinę mėsą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių