Lenkijos ministras pirmininkas apkaltino ES oligarchija: ragina imtis reformų

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis apkaltino Europos Sąjungą (ES) „imperializmu“ jos santykiuose su silpnesnėmis valstybėmis narėmis ir paragino imtis toli siekiančių reformų.

Su Vokietija ir Prancūzija skaitomasi labiau nei su visomis kitomis narėmis, trečiadienį Vokietijos laikraščio „Die Welt“ svečio straipsnyje rašo M. Morawieckis. „Taigi susiduriame su formalia demokratija ir de facto oligarchija, kai valdžią turi stipriausias“.

M. Morawieckis rašo, kad tikslas yra nugalėti „imperializmo grėsmę Europos Sąjungoje“. Reforma turėtų sugrąžinti „bendrąjį gėrį ir lygybę, kaip svarbiausius ES principus“. Pasak jo, tai pavyks tik pakeitus požiūrį. „Dėl ES veiksmų krypties ir prioritetų turi nuspręsti valstybės narės, o ne ES institucijos“.

Bendradarbiavimo pagrindas visada turi būti sutarimo paieška, „o ne stipriausiųjų dominavimas“, rašo M. Morawieckis.

Anksčiau pirmadienį paskelbtame interviu Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis žadėjo pertvarkyti santykius su ES, jei laimėtų kitais metais vyksiančius Lenkijos parlamento rinkimus. Tą pačią dieną PiS generalinis sekretorius Krzysztofas ​​Sobolewskis pareiškė, kad Vokietija turi per didelę įtaką Europos Sąjungoje. Jis sakė, kad Lenkija išnaudos visas galimybes, pavyzdžiui, veto teisę, ir pasitelks "akis už akį taktiką“.

Panašių komentarų radijui trečiadienį pateikė PiS atstovas spaudai Radoslawas Fogielis. Pasak jo, Lenkija nenusileis įgyvendindama jai priklausančias teises ir užtikrins, kad Europos Komisija nesikištų į sritis, kurios nepriklauso jos kompetencijai. „Teisingumo struktūra nuo A iki Z priklauso valstybių narių kompetencijai“, – tvirtino jis.

Dėl prieštaringos Lenkijos teismų reformos jos santykiai su ES jau kelerius metus įtempti. Prieš kelias savaites Europos Komisijos paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad teisinės valstybės principams Lenkijoje gresia pavojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių