Lenkijos parlamentarai pritarė prieštaringai vertinamos komisijos veiklos pradžiai

  • Teksto dydis:

Lenkijos parlamentas trečiadienį uždegė žalią šviesą Rusijos įtaką tirsiančios komisijos darbui, nepaisant Europos Sąjungos ir JAV kritikos, kad ji gali būti nukreipta prieš opozicijos politikus.

Konservatyvioji įstatymų leidėjų dauguma per balsavimą, kurį boikotavo visos opozicinės partijos, atsisakiusios siūlyti savo kandidatus ir pavadinusios jį neteisėtu bei antikonstituciniu, išrinko devynis komisijos narius.

Data, kada komisija pradės veikti, nurodyta nebuvo.

Gegužės pabaigoje Lenkija įsteigė komitetą, kurio deklaruotas tikslas – tirti piliečius, galėjusius pasiduoti Rusijos įtakai.

Pagal šį įstatymą dėl pasidavimo Rusijos įtakai kaltais pripažintiems asmenims buvo numatytas galimas 10 metų draudimas eiti viešąsias pareigas, susijusias su viešaisiais finansais ir įslaptinta informacija.

Kritikai teigė, kad ši priemonė, pristatyta likus vos keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų, bus panaudota prieš opozicijos lyderį Donaldą Tuską. Dėl tokio įtariamo tikslo jo partija net pavadino įstatymą „Lex Tusk“ – Tusko įstatymu.

Po to, kai anksčiau šiais metais įstatymas buvo priimtas, Briuselis prieš Lenkiją pradėjo teisinius veiksmus, o Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą, kad įstatymas galėtų būti naudojamas opozicijos politikų kandidatūroms blokuoti be tinkamo proceso.

Susidūręs su kritika, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pasiūlė pataisas, kuriomis panaikinamos bausmės, ir rugpjūčio pradžioje pasirašė pakeistą įstatymo projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kuba

Kuba portretas
Kažkaip kreivas tas Tuskas...čia jis atskrido vienas, kai tuo tarpu visi skrido galimai rusams suorganizavus avariją lėktuvu...ar ne užverbuotas jis rusų..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių