Lenkijos teisingumo ministras: Lenkija neprivalo mokėti ES teismo skirtų baudų

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras) ketvirtadienį pareiškė, kad Varšuva neprivalo mokėti baudos, kurią jai skyrė Europos Sąjungos teismas.

„Ar tai būtų neteisėtos sankcijos dėl Turovo (kasyklos, dėl kurios daromos žalos aplinkai Lenkija turi mokėti ES po 500 tūkst. eurų per dieną) ar bauda už teismų sistemos reformas. Lenkija negali ir neprivalo mokėti nė vieno zloto“, – spaudos konferencijoje sakė Z. Ziobro. Jis pažymėjo, kad Lenkija „nepaklus neteisėtiems veiksmams“.

Naujausiu sprendimu ES Teisingumo teismas trečiadienį paskyrė milijono eurų per dieną baudą Lenkijai, nevykdančiai sprendimo sustabdyti naujai įvestą teisėjų drausminimo sistemą. Teismas šią reformą vertina kaip varžančią Lenkijos teismų nepriklausomumą.

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas, vertinantis norminių teisės aktų atitikimą šalies Konstitucijai, anksčiau spalį nusprendė, kad dalis ES sutarties straipsnių ir kai kurie teisminiai nutarimai nesuderinami su šalies pagrindiniu įstatymu. Anot teisėjų, Lenkijos narystė ES nesuteikia Bendrijos institucijoms viršenybės teisės srityje ir nereiškia, kad Lenkija atsisakė savo suvereniteto ES naudai.  

Šis sprendimas kertasi su ES teisės viršenybės principu, kurio laikytis griežtai reikalauja Briuselis. Šis principas reiškia, kad ES valstybių narių teisės aktai virtinėje sričių negali būti taikomi, jei kertasi su bloko teisės normomis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Bus Poleksitas.

L.

L. portretas
Šaunuoliai.

Anonimas

Anonimas portretas
JevroPiderSojuzas turi buti sunaikintas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių