Lenkijos URM ragino A. Dudą nevykti į buvusio Čekijos prezidento M. Zemano gimtadienį

Lenkijos užsienio reikalų ministerija nerekomendavo prezidentui Andrzejui Dudai vykti į buvusio Čekijos prezidento Milošo Zemano gimtadienį.

Tai pirmadienį portalui TOK FM pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis.

Buvęs Čekijos valstybės vadovas M. Zemanas šeštadienį šventė savo 80-metį. Tarp svečių iš užsienio buvo Lenkijos, Slovakijos ir Serbijos prezidentai A. Duda, Peteris Pellegrinis ir Aleksandaras Vučičius, taip pat Vengrijos ir Slovakijos ministrai pirmininkai Viktoras Orbánas ir Robertas Fico. Dalyvavo ir buvęs Čekijos prezidentas Václavas Klausas.

Tarp svečių čekų dominavo politikai, susiję su dabartinės opozicijos stovykla, pirmiausia – su buvusio ministro pirmininko Andrejaus Babišo judėjimu ANO. Taip pat buvo Komunistų partijos atstovų ir protesto judėjimo PRO lyderis Jiří Reichlas.

Pasak R. Sikorskio, dėl A. Dudos vizito buvo konsultuojamasi su Užsienio reikalų ministerija.

„Mes nerekomendavome to daryti. Aš patarčiau ponui prezidentui rinktis kitokius draugus“, – pareiškė jis.

Ministro nuomone, šis vizitas jau padarė blogą įspūdį Lenkijoje.

„Manau, kad ponas prezidentas dėl to jau gailisi. Tai, ko gera, neprideda jam autoriteto. Jungtinėse Valstijose ponas prezidentas rūpinosi kovojančios Ukrainos interesais, o čia jis susitinka su žmonėmis, kurie laikosi kitokios nuomonės“, – sakė Lenkijos diplomatijos vadovas.

M. Zemanas ėjo Čekijos prezidento pareigas dvi kadencijas paeiliui – dešimt metų. Jis garsėjo savo prorusiška pozicija, tačiau po 2022 metų vasario pradėjo griežtai kritikuoti Rusiją ir Vladimirą Putiną.

2023 metais M. Zemanas pareiškė, kad klydo, vertindamas V. Putiną, ir pavadino tai didžiausia savo nesėkme prezidento poste.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

?????????

????????? portretas
????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių