Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkijos valdančioji partija niekaip neišbrenda iš skandalo

2015-12-10 10:24
BNS inf.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Scanpix nuotr.

Lenkijos konstitucinė krizė dar labiau pagilėjo trečiadienį, šalies aukščiausioji teisminė instancija priėmė nutartį, atmetančią pastangas įtraukti į jos kolegiją teisėjus, susijusius su konservatyvia valdančiąja partija.

Konstitucinis Tribunolas padarė išvadą, kad įstatymo, priimto praeitą mėnesį valdančiosios „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijos, praėjus vos trims dienoms po jos vyriausybės prisaikdinimo, keli straipsniai prieštarauja konstitucijai.

Tas įstatymas leido išrinkti penkis naujo Konstitucinio Tribunolo teisėjus, nors ankstesnės sudėties parlamentas, kuriame dominavo liberali Piliečių platformos partija (PO), jau buvo paskyręs penkis savo pasirinktus kandidatus.

Teismas nutarė, kad trys iš penkių PiS paskirtų teisėjų buvo išrinkti neteisėtai.

Tačiau kol kas neaišku, kokie bus šio sprendimo padariniai.

PiS palaikomas prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), kuris buvo išrinktas gegužę, jau ignoravo kitą Tribunolo sprendimą, įpareigojantį prisaikdinti tris kitus teisėjus, patvirtintus jo politinių priešininkų ankstesniame parlamente.

Šalies vadovas nusprendė nekeisti savo sprendimo prisaikdinti PiS palaikomus teisėjus ir padarė tai praeitą savaitę per paskubomis vėlai vakare surengtą ceremoniją.

Teisės ekspertai pasmerkė A.Dudos veiksmus per šią sagą, kaltindami prezidentą, kuris turi teisininko išsilavinimą, konstitucijos pažeidimu.

Ši krizė vargu ar bus greitai išspręsta: A.Duda praeitą savaitę pareiškė įkursiantis darbo grupę, kuriai bus patikėta reformuoti 15 narių turintį Konstitucinį Tribunolą, ypač jo teisėjų rinkimo tvarką.

Ginčas dėl teisėjų taip pat persikėlė į gatves – abiejų pusių šalininkai rengė demonstracijas prie teismo pastato praeitą savaitę ir trečiadienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų