Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva – narkomafijai ne tik tranzitinė šalis

2009-03-21 09:00
Lietuva – narkomafijai ne tik tranzitinė šalis
Lietuva – narkomafijai ne tik tranzitinė šalis / VRM nuotr. Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis (viduryje)

Narkotikų verslas, nepaisant aktyvios kovos su juo, klesti. Griežtos bausmės neatbaido prekeivių, rizikuoti verčia milžiniškas pelnas. Apie narkotikų prekyba besiverčiančių nusikaltėlių veiklą ir kovą su jais Lietuvoje dienraščiui papasakojo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis (nuotr.).

– Ar Lietuvoje veikia narkomafija?

– Turbūt negalima pavadinti to narkomafija, bet prekyba narkotikais, jų įvežimas į Lietuvą vyksta. Yra narkotikų paklausa, atitinkamai atsiranda ir pasiūla. Kova su šiuo neteisėtu verslu yra mūsų darbinės veiklos prioritetas.

– Ar mūsų šalis narkotikų prekeiviams yra tranzito šalis?

– Ne tik. Žinoma, mūsų šalis nėra didelė ir todėl paklausa ribota. Savaime suprantama, kad didesnėse šalyse ir vartojimas didesnis, todėl aktyvesnė prekyba vyksta ten. Tačiau dalis narkotikų vidaus rinkoje atsiranda.

– Ką daugiausia bando vežti per Lietuvą?

– Daugiausia vežami vadinamieji pirmtakai, esame nemažai jų sulaikę. Tai tokie skysčiai, su kuriais gaminami sintetiniai narkotikai. Pavyzdžiui, BMK – be jo neįmanoma pagaminti narkotikų. Jis gaminamas kai kuriose šalyse. Naudojamas chemijos, vaistų pramonėje. Iš tų šalių, kur šis skystis gaminamas, jį bando pervežti ten, kur yra cheminių narkotikų gamybos labaratorijos.

– Ar Lietuvoje gaminami narkotikai?

– Esame išaiškinę ne vieną laboratoriją praeitais metais ir dar anksčiau. Daugiausia Lietuvoje gaminamas amfetaminas ir metamfetaminas. Tačiau Lietuvoje gaminamų narkotikų nėra daug ir jų kokybė ganėtinai prasta, palyginti su narkotikais, kurie gaminami Nyderlanduose.

– Tai šie Lietuvoje gaminami narkotikai yra skirti vidaus rinkai?

– Nebūtinai. Praėjusiais metais sulaikėme keletą kanapių augintojų. Jie buvo profesionaliai įrengę šiltnamius ir gamino gana kokybišką produkciją. Yra duomenų, kad jie mėgino gabenti narkotines medžiagas į kitas Europos šalis.

– Iš kur į Lietuvą įvežami narkotikai?

– Būna įvairiai. Priklauso nuo to, kokių ryšių turi prekeiviai. Kartais iš Vakarų šalių įveža sintetinius narkotikus arba kanapes, o iš Afganistano per Rusiją ir Baltarusiją bando vežti heroiną, kokainą. Tačiau daugiausia mes matome Lietuvą kaip tranzitinę šalį pirmtakams.

– Kaip dažniausiai gabenami narkotikai ar pirmtakai?

– Automobiliais. Tokioms medžiagoms gabenti nelabai panaudosi oro ar vandens transporto, todėl bandoma rengti slėptuves mašinose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų